Semaikan Kecintaan Kepada Allah

Friday, June 24, 2011

"Ustazah Pilihan" Atara Realiti Dan Fantasi

Rakyat Malaysia hari ini semakin dihidangkan dengan pelbagai program realiti TV yang boleh diumpamakan seperti cendawan tumbuh selepas hujan. Satu persatu program realiti TV diperkenalkan oleh stesen-stesen TV sama ada stesen TV percuma mahu pun stesen TV berbayar. Daripada program berbentuk hiburan seperti Akademia Fantasia dan Mentor hingga kepada program berbentuk ilmiah seperti Akademi Al-Quran dan Imam Muda.

Terbaru, satu lagi program realiti TV diperkenalkan oleh Astro Oasis yang berjudul Ustazah Pilihan yang akan memaparkan pencarian muslimah sejati merangkumi segala aspek kehidupan seperti pendidik, pembimbing dan pemimpin kaum wanita dalam masyarakat. Menerusi Ustazah Pilihan, 10 peserta yang terpilih akan dibahagikan kepada dua kumpulan bagi meneruskan pembelajaran amali dan praktikal yang diperlukan sepanjang lapan minggu di akademi, yang bertujuan memantapkan pengetahuan dari aspek keagamaan, hal ehwal teknologi, kewangan, kemasyarakatan serta kekeluargaan. Mereka akan diberikan tugasan tertentu sepanjang minggu berlandaskan format kitaran kehidupan yang membabitkan isu semasa berkaitan wanita manakala pendekatan yang digunakan pula harus relevan dengan realiti wanita zaman kini, malah markah diberikan bersandarkan kedua-dua kerja iaitu hasil kerja kumpulan serta kesungguhan individu itu sendiri.

Hari ini, rancangan-rancangan televisyen yang berkonsepkan keagamaan dan ketuhanan makin mendapat tempat di hati masyarakat Malaysia khususnya umat Islam. Bukan sahaja industri lakonan yang semakin rancak dengan penghasilan filem dan drama berkonsepkan keagamaan dan ketuhanan bahkan personaliti-personaliti seni turut sama mula kembali ke jalan fitrah. Kita lihat bagaimana satu anjakan paradigma berlaku dalam hidup beberapa personaliti TV seperti Malek Nor, Bob Lokman, Sham Kamikaze, Irma Hasmie dan Catriona Ross. Malah antara yang paling mengejutkan ialah dengan kehadiran kumpulan Al-Mawleed yang terdiri daripada bekas anggota tiga kumpulan penyanyi urban terkenal iaitu Ruffedge, VE dan Innuendo yang kini beralih ke lagu-lagu berbentuk kerohanian. 

Penghijrahan personaliti-personaliti terkenal tanah air diterima baik oleh masyarakat. Kita sememangnya mengharapkan nilai-nilai Islam diterapkan dalam segala aspek kehidupan termasuk dalam aspek hiburan seperti ini. Tambahan pula, realiti hari ini memperlihatkan bagaimana industri hiburan menjadi pengaruh besar kepada pemikiran dan perilaku kebanyakan masyarakat lebih-lebih lagi anak muda. Perkembangan ini diharapkan dapat memberi kesedaran kepada masyarakat Islam lain untuk mencontohi nilai-nilai Islam yang ditunjukkan. 

Lantas, apabila pertama kali mendengar hebahan Ustazah Pilihan, rasa begitu teruja untuk menonton rancangan tersebut. Title “Ustazah Pilihan” pasti menjanjikan ikon wanita muslim yang memiliki ciri-ciri pilihan seperti berilmu, berakhlak tinggi, bijak, petah berbicara dan ciri-ciri tambahan lain yang bakal melayakkan seseorang itu menjadi “Ustazah Pilihan”. Sudah terbayang di fikiran bagaimana ramainya nanti muslimah di luar sana yang akan menjadi penonton dan peminat setia rancangan Ustazah Pilihan. Pasti akan ramai juga jejaka-jejaka di luar sana turut teruja dan setia menonton wanita-wanita muslim peserta Ustazah Pilihan. Jika rancangan Imam Muda mendapat sambutan hangat daripada masyarakat muslim khususnya anak muda, saya yakin dan percaya rancangan Ustazah Pilihan akan mendapat sambutan yang jauh lebih hangat. 

Pendekatan dakwah dengan memperkenalkan program Ustazah Pilihan merupakan satu alternatif yang pada awalnya dilihat mampu memberi manfaat kepada penontonnya. Pasti akan ada penonton-penonton wanita yang mula menjadikan peserta-peserta Ustazah Pilihan sebagai idola mereka, mencontohi peribadi mereka dan mula memasang angan-angan mahu menjadi seperti mereka! Tidak kurang pula penonton-penonton dari kaum Adam, pasti akan ada yang bercita-cita mahukan pasangan hidup yang mempunyai ciri-ciri seperti peserta-peserta Ustazah Pilihan yang mana antara kelayakan mereka menjadi peserta ialah berkebolehan dalam komunikasi, berilmu, berpegang kukuh kepada agama, berdaya fikir tinggi serta matang.

Jika diberi pilihan sama ada untuk membiarkan masyarakat khususnya anak-anak muda menonton rancangan Akademi Fantasia atau Ustazah Pilihan, sudah tentu kami memilih Ustazah Pilihan!

Namun begitu, jika dilihat dari satu sudut pandang yang lain, kami cukup bimbang sekiranya perlaksanaan program Ustazah Pilihan nanti tidak selari dengan syariat yang Islam tetapkan. Teori selalunya lebih mudah berbanding praktikal. Walaupun pihak penganjur mengatakan bahawa program ini akan berpaksikan hukum syarak namun sejauh mana hal ini terjamin sepanjang perlaksanaan nanti yang pastinya setiap perkara akan datang bersama ujian dan cabaran. 

Kami mula mempersoalkan bagaimana agaknya penampilan peserta-peserta Ustazah Pilihan nanti. Kalau peserta Imam Muda tampil dengan imej segak dan menarik, apatah lagi kaum Hawa. Adakah wanita-wanita yang bakal menghiasi pentas Ustazah Pilihan akan berpakaian menarik walaupun menutup aurat? Yakinkah kita tidak akan terjadinya tabarruj iaitu berhias untuk memperlihatkan perhiasan badannya (mekap/gaya tudung)? Tidakkah program seperti ini secara tidak langsung akan mempertontonkan personaliti wanita? Di mana pula perasaan malu seorang wanita apabila dipertontonkan di khalayak ramai untuk dinilai, disebut-sebut kelebihannya malah dipertandingkan peribadinya sedangkan istimewanya seorang wanita itu pada sifat malunya. 

Adapun bila menyebut soal kecantikan, pasti akan ada penonton rancangan Ustazah Pilihan yang memandang kepada kecantikan peserta lebih-lebih lagi penonton lelaki. Terjaminkah peserta-peserta Ustazah Pilihan tidak akan dipandang dan memandang? Sudah tentu tidak. Dan yang paling menjadi kebimbangan ialah apabila memikirkan hadis Nabi Muhammad SAW yang menyebut “Tidaklah aku tinggalkan fitnah yang lebih besar yang dihadapi kaum lelaki kecuali fitnah para wanita.” (HR Bukhari dan Muslim). Tidak akan tergugatkah iman kaum Adam walaupun sedikit apabila memandang peserta-peserta Ustazah Pilihan yang berkemungkinan menjadi idaman penonton-penonton lelaki kelak? Layakkah wanita-wanita yang menjadi tontonan lelaki, yang namanya sering meniti di bibir lelaki malah yang mungkin menjadi khayalan lelaki diangkat menjadi “Ustazah Pilihan”?? Sedangkan kita tahu wanita yang baik tidak dipandang dan tidak memandang.
 
“Ustazah Pilihan” yang sebenar menurut pandangan kami bukanlah wanita yang hanya memiliki ilmu yang tinggi dan bakat yang luar biasa tetapi adalah wanita yang teguh aqidahnya, istiqamah ibadahnya dan mulia akhlaknya. Sebuah hadis Nabi Muhammad SAW menyatakan: Daripada Anas, Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Apabila seorang perempuan mendirikan sembahyang lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kehormatan dan taat kepada suami, dia akan disuruh memasuki syurga melalui mana-mana pintu yang dia sukai." (Hadis Riwayat Ahmad). 

Kami suka untuk mengambil pendekatan mencegah itu lebih baik daripada merawat. Kami melihat lebih banyak mudarat (keburukan) daripada maslahat (kebaikan) yang mungkin timbul daripada program Ustazah Pilihan. Banyak lagi pendekatan dakwah yang kita boleh ambil selain daripada mempertontonkan wanita kepada umum. Jika pihak penganjur masih berhajat mahu membentuk ikon pendakwah wanita melalui landasan akademik seperti ini, kami mencadangkan agar ia dijalankan secara tertutup dan tidak bersifat pertandingan. Islam memuliakan dan menghormati wanita, maka layanilah mereka dengan adil dan benar. 

Dunia ini adalah perhiasan, dan sebaik-baik perhiasan adalah wanita yang solehah" (Hadis Riwayat Muslim)

Penulis adalah Syahirah Zulkifli Timbalan Majlis Dakwah Dan Kebajikan GAMIS

Thursday, June 23, 2011

Coretan Seorang Anak


Harapan Pada Ayah Dan Ibu (UNIC)

Ayah Dan Ibu

Ayah dan ibu
Itulah permulaan kami
Dapatlah melihat bulan dan
Matahari
Ahai...

Yang dikurniakan dari Ilahi
Ahai...
Ayah dan ibu lah
Mesti dihormati

Ayah dan ibu
Wali dan juga keramat
Pada mereka kita beri hormat
Ahai...
Bagilah tunjuk ajar dan
Nasihat
Supaya hidup
Supaya hidup kita akan selamat

Ke hadapan ibu dan ayah yang along sayangi,
 
Inilah lirik lagu yang dinyanyikan oleh Allahyarham Sudirman. Oleh kerana sedihnya apabila along menghayati lagu ini dan betapa rasa bersalah telah menyelubungi hati along, maka di sini along coretkan perasaan hati dan luahan hati along yang lama along pendamkan. Sebelum itu along nak mohon berjuta-juta kemaafan yang tak terhingga, daripada hujung rambut hingga hujung kaki, daripada nafas pertama along di dunia ini hinggalah along besar sekarang ini, daripada setiap perbuatan, ucapan dan lintasan hati along, along memohon berjuta-juta kemaafan andai ada walau sedikit kesalahan sama ada secara sedar atau tak dan yang menggores hati ibu dan ayah atau pun tidak, along mohon dimaafkan segala-galanya. 

Kepada ibu yang along sangat-sangat kasihi,

Wahai ibu, along mohon ibu halalkanlah setiap titis air susu ibu yang telah masuk ke dalam diri along. Along memohon ibu halalkan setiap makanan yang telah ibu masak dan masuk ke dalam diri along. Ibu, along mohon ibu halalkan setiap pengorbanan ibu yang dah ibu curahkan untuk along. Sungguh kalau ibu minta along balas balik jasa-jasa ibu itu pasti along takkan mampu walaupun along berikan setiap emas yang ada di atas bumi ini, pasti takkan mampu walau along berikan segala perhiasan yang ada di atas dunia ini. Jadi along mohon ibu halalkan semua yang dah ibu bagikan kepada along termasuk kasih sayang yang ibu dah berikan kepada along yang takkan mampu along ganti walau dikumpulkan setiap kasih sayang insan kepada diri along. Ibu, along mohon ibu ampunkan along dari saat along dilahirkan sampailah ke hari ini dan untuk sisa-sisa hidup along yang ada. Along memohon ampun dan maaf daripada sekecil-kecil kesalahan yang membuatkan ibu sedih sehinggalah ke sebesar-besar kesalahan along sampai membuat ibu menitiskan air mata oleh kerana kesalahan along. Sungguh along tak pernah lupa hari di mana along dah makan kuih pada suatu hari sehingga membuatkan ibu menangis. Mungkin pada saat itu along terasa ianya perkara yang kecil tapi kalau ibu tak ampunkan along, macam mana along nak jawab kat depan Allah nanti. Macam mana pada masa tu tergamak along membuat ibu menangis. Itu yang along nampak, yang along tak nampak mungkin banyak lagi. Oleh itu along memohon ampun dan maaf yang tidak terhingga atas setiap kesalahan yang telah along buat kat ibu. Ibu, along tahu along ni seorang budak yang nakal, jadi pasti banyak kesalahan along. Masa kecil dulu pun along yang paling banyak kerenah kan ibu. Jadi along minta halal dan ampun maaf atas segala-galanya. Sekali lagi ibu, along mohon maaf sangat-sangat kepada ibu atas segala dosa along kepada ibu sedari along dalam perut ibu lagi sampailah ke hari along menghembuskan nafas along yang terakhir dan jika ada salah dan silap along yang along buat secara sedar ataupun tak.

Kepada ayah yang along sangat-sangat kagumi,

Wahai ayah, sungguh ayahlah sebenarnya idola dalam hidup along. Dari kecil sampai besar, along sentiasa bercita-cita nak jadi macam ayah. Ayah, along mohon ayah halalkanlah setiap keringat yang telah ayah titiskan hanya semata-mata untuk memberi makan kepada anak ayah yang langsung tak mengenang budi ni. Ayah, along mohon ayah halalkan setiap sen yang ayah dah bagi dan yang ayah dah keluarkan untuk along. Ayah, along minta ayah ampunkan along dari hari pertama along turun ke dunia ini sehinggalah ke akhir hayat along andai along ada terkasar bahasa walaupun sepatah kata "ah" yang telah terkeluar daripada mulut along yang telah membuatkan ayah marah atau terasa hati. Along pasti along dah buat ayah marah banyak kali kan. Ayah, along tahu ayah tak pernah zahirkan rasa hati ayah apabila ayah terasa hati kat along. Ayah, along minta halal jika ada setitis air mata ayah yang tumpah ke bumi oleh kerana sikap along yang kurang ajar dan yang tak mengenang budi ni yang telah mengguris hati ayah. Ayah along mohon ayah maafkan setiap perbuatan along yang terzahir atau yang tak, setiap perkataan along hatta setiap perkara yang terlintas di hati along yang boleh membuatkan ayah terasa hati kepada along. Ayah kalau ayah tak redha kat along, macam mana along nak dapat redha Allah ayah. Jadi along mohon ayah redha setiap perbuatan anak ayah ini yang sering kali membuat sesuatu perkara tanpa memikirkan perasaan ayah terlebih dulu.

Wahai ibu dan ayah yang along sangat-sangat hormati,

Ibu dan Ayah, andai kata ayah dan ibu terasa terkilan sebab along tak dapat nak penuhi cita-cita ibu dan ayah, along mohon berjuta-juta ampun dan maaf. Ibu dan Ayah, sungguh andai ibu dan ayah terasa terkikan sebab along tak dapat nak penuhi cita-cita ibu dan ayah, percayalah along beribu-ribu kali rasa terkilan sebab tak dapat nak penuhi cita-cita ibu dan ayah tu. Walaupun ibu dan ayah melihat along dapat ketawa secara zahirnya tapi ibu dan ayah mungkin tak tahu berapa banyak air mata along ni yang telah along tumpahkan sejak dari along tak dapat straight A dalam spm, di hari along dapat tahu yang along tak dapat ambil medik dan sehinggalah ke hari ini. Betapa along dah sia-siakan setiap sesuatu peluang untuk membalas jasa ibu dan ayah. Ibu dan ayah harapkan along dapat ambil medik tapi along dah sia-siakan peluang untuk membuatkan ibu dan ayah merasa bangga terhadap along. Tapi ayah dan ibu, percayalah along dah cuba bersungguh-sungguh untuk membuatkan ibu dan ayah berasa bangga sebab mempunyai anak seperti along tapi terbukti yang along bukanlah anak yang boleh ayah dan ibu banggakan bahkan along lebih banyak buat ibu dan ayah bersedih daripada berbangga. Ibu, Ayah, ketahuilah betapa along telah cuba untuk membuatkan ibu dan ayah berasa bangga kepada along. Along dah buang cita-cita along untuk menjadi seorang pelajar agama atau ustaz dan cuba untuk menjadi seorang doktor seperti impian ibu dan ayah tapi ternyata along dah gagal. Jadi along betul-betul memohon sejuta kemaafan kerana tak dapat menjadi anak yang boleh dibanggakan oleh ibu dan ayah. 


Wahai Ibu, Wahai Ayah,

Ibu, Ayah, along betul-betul minta maaf. Along sedar along tak dapat membalas segala jasa ibu dan ayah dan along juga tak dapat nak buat ibu dan ayah berasa bangga kepada along. Along minta maaf banyak-banyak. Along minta maaf banyak-banyak. Along minta maaf banyak-banyak sebab along dah banyak menyusahkan ibu dan ayah tapi sedikitpun along tak mampu nak balas pengorbanan ibu dan ayah tu. Betapa along ni tak menghargai anugerah ibu dan ayah yang telah Allah kurniakan kepada along ni sedangkan ramai kawan-kawan along di luar sana begitu ingin merasakan belaian kasih seorang ayah dan ibu yang along dapat ni. Along minta maaf ya ayah, along minta maaf ya ibu. Andai ditakdirkan along pergi dulu sebelum ayah dan ibu, along mohon ibu dan ayah halalkan setiap apa yang telah ayah dan ibu berikan dan maafkanlah kesalahan along sejak dari dalam kandungan sehinggalah ke akhir hayat along. Sungguh, ibu dan ayah adalah ibu dan ayah yang terbaik yang along pernah jumpa dan tak akan bisa ditukar ganti.

Khas buat ayah dan ibuku yang tercinta,
Nukilan daripada anakmu.

وَوَصَّيْنَا الْإِنسَانَ بِوَالِدَيْهِ إِحْسَاناً حَمَلَتْهُ أُمُّهُ كُرْهاً وَوَضَعَتْهُ كُرْهاً وَحَمْلُهُ وَفِصَالُهُ ثَلَاثُونَ شَهْراً حَتَّى إِذَا بَلَغَ أَشُدَّهُ وَبَلَغَ أَرْبَعِينَ سَنَةً قَالَ رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِي أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَى وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ صَالِحاً تَرْضَاهُ وَأَصْلِحْ لِي فِي ذُرِّيَّتِي إِنِّي تُبْتُ إِلَيْكَ وَإِنِّي مِنَ الْمُسْلِمِينَ

Maksudnya : Kami perintahkan kepada manusia supaya berbuat baik kepada dua orang ibu bapanya, ibunya mengandungnya dengan susah payah, dan melahirkannya dengan susah payah (pula). Mengandungnya sampai menyapihnya adalah tiga puluh bulan, sehingga apabila dia telah dewasa dan umurnya sampai empat puluh tahun ia berdoa: "Ya Tuhanku, tunjukilah aku untuk mensyukuri nikmat Engkau yang telah Engkau berikan kepadaku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku dapat berbuat amal yang soleh yang Engkau redhai; berilah kebaikan kepadaku dengan (memberi kebaikan) kepada anak cucuku. Sesungguhnya aku bertaubat kepada Engkau dan sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang berserah diri". (al-Ahqaf : 15)



Kenapa Orang Islam Sembah Bangunan Kotak Hitam Tu?

Kafir: ‎Kenapa orang Islam sembah bangunan kain hitam tu?

Muslim: Oh.. itu Ka'abah atau nama lainnya Baitullah

Kafir: Baitullah tu apa?

Muslim: Secara terjemahan mudah maknanya Rumah Allah

Kafir: Allah ada dalam tu?

Muslim: Tak..

Kafir: Jadi, kenapa sembah bangunan tu kalau Allah tak ada dalam tu?


Muslim: Yang aku sembah bukannya bangunan tu...

Kafir: Kau sembah apa?

Muslim: Aku sembah Allah SWT

Kafir: Jadi, kenapa sembah bangunan tu?

Muslim: Aku menghadap sahaja ke arah Kaabah tetapi aku tak sembah Kaabah...

Kafir: Bukankah aku sujud ke arah Kaabah, maknanya aku sembah Kaabah la...

Muslim: Kau pernah tgk perlawanan bola dalam TV?

Kafir: Pernah.. selalu...

Muslim: Kau tengok TV ke tengok perlawanan bola?

Kafir: Tengok perlawanan bola la...

Muslim: Di mana?

Kafir: Dalam TV la...

Muslim: Cuba buka TV tu, tengok di dalamnya ada stadium dan perlawanan bola ke tak...

Kafir: Memanglah tak ada.. tapi itukan gambarnya ada...

Muslim: Bukalah dalam tv, tengok ada ke tak gambar perlawanan bola dalam tu.."

Kafir: Jadi...?

Muslim: Maknanya kau tengok TV, bukan perlawanan bola.. betul tak?

Kafir: Tak.. Aku tengok perlawanan bola la melaui TV tu...

Muslim: Peliknya...

Kafir: Sebab apa pulak pelik?

Muslim: Ye la, kau cakap tengok perlawanan bola, sedangkan aku tengok dalam TV tu tak ada apa-apa.. yg ada hanya wayar je berselirat...

Kafir: Memanglah dalam TV tu ada banyak wayar, tapi TV tu menayangkan gambar-gambar perlawanan bola dalamnya...

Muslim: Hmmm... jadi tak peliklah ni...?

Kafir: Ya.. tak pelik

Muslim: Jadi tak pelik jugalah aku sujud ke arah Kaabah untuk menyembah Allah swt.. walau pun dalam Kaabah tak ada Allah...

Kafir: Erk.. kau betul..


Credit: Wann Mohd Firdaus


Sumber 

Pasukan Olimpik Negara Berjaya Menjinakkan Lebanon

KUALA LUMPUR: Skuad Olimpik Malaysia berjaya menundukkan pasukan Olimpik Lubnan 2-1 pada perlawanan timbal balik di Stadium Nasional Bukit Jalil, Khamis.


Dengan kemenangan ini bermakna pasukan Malaysia mara ke pusingan akhir kelayakan Olimpik peringkat kumpulan yang membabitkan 12 pasukan dalam usaha meraih tiket ke Sukan Olimpik 2012 di London.
Pada perlawanan pusingan pertama di Beirut Ahad lalu, kedua pasukan terikat seri 0-0.
Pasukan Malaysia pernah layak ke Olimpik pada 1972 dan 1980 (Moscow).

Ansarullah berkata : Tahniah buat skuad bola sepak olimpik negara. Mereka telah membuktikan mereka juga mampu bersaing di peringkat antarabangsa. Tetapi jangan terlalu mendabik dada kerana perjalanan masih lagi jauh. Target kita adalah untuk layak ke Sukan Olimpik. Oleh itu, tidak dapat tidak, kita perlu bersedia dan memantapkan lagi jentera-jentera serangan, tengah dan pertahanan kerana selepas ini kita akan bertemu dengan pasukan yang lebih kuat. Caiyok wahai pasukan kebangsaan. Kami berbangga dengan pencapaian kalian. Syabas dan Tahniah.

* tak percaya Malaysia boleh menang dengan 10 orang pemain.
** pasni kita sokong pasukan negara untuk piala dunia pulak yok...^_^

Polis Arah Jangan Jual Baju BERSIH

Nazri Abdullah  (HarakahDaily)
 
KUALA LUMPUR, 23 Jun: Polis malam tadi mengarahkan seorang aktivis PKR, Razali Abd Ghafur agar tidak menjual baju berwarna kuning bercetak perkataan 'Bersih' kepada orang ramai atau bakal berdepan tindakan.

Amaran tersebut yang didakwa "arahan pihak atasan" diberikan kepada beliau pada majlis ceramah Jelajah Selangor Tawan Malaysia (Jelas 2) di Kampung Sungai Merab Luar, Bangi.

Ceramah tersebut dihadiri Adun Sri Muda, Shuhaimi Shafiei, Ahli Parlimen Bukit Gantang, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin dan Ketua AMK Negeri Sembilan, Nazree Yunus.

"Pada mulanya dia datang ke gerai saya, minta ambil gambar. Lepas ambik gambar, saya tanya awak siapa. Dia bagtau dia polis sambil tunjuk IC polis.

"Kemudian dia ambik dua helai baju Bersih, dan suruh saya jangan jual baju itu. Katanya arahan dari atasan," katanya kepada Harakahdaily hari ini.

Menurutnya, beliau kemudiannya dijemput ke Balai Polis Datuk Abu Bakar Baginda dan dirakam kenyataan selama 20 minit.

Arahan tersebut dipercayai ada kaitan dengan rancangan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) yang mahu mengadakan himpunan aman 9 Julai ini.

Dalam respon segera, Shuhaimi turut mempersoal tindakan pihak berkuasa itu.

"Sejak bila jual baju tak boleh? Umno BN makin gila," tulisnya di Twitter.

Sebelum ini, polis juga telah memberi amaran kepada penganjur himpunan itu agar membatalkan hasrat mereka.

Ratusan laporan polis juga turut dibuat diseluruh negara termasuk oleh Umno.

Selain itu, polis juga memberi amaran akan membuat tangkapan awal sebagai pencegahan.

Bagaimanapun, Bersih sehingga kini tetap dengan pendirian akan meneruskan himpunan itu.

(Petikan berita daripada HarakahDaily)

Ansarullah berkata :  Sejak bila pulak negara kita ni negara yang diharamkan jual baju??? Alangkan baju yang ada jenama arak dan gambar syaitan dan yang sewaktu dengannya pun diorang (polis) tak halang. Padahal kalau ikut syariat Islam memang tak boleh. Tapi baju BERSIH yang berwarna kuning tu tak pasal-pasal tak dibenarkan jual. Pelik, hairan tapi benar. Semua orang suka BERSIH cuma orang-orang yang bersikap munafik sahaja yang suka KOTOR (Korupsi).

Ansarullah berkata lagi : Berkata polis kepada ahli yang ingin melakukan Himpunan BERSIH, " Baik, batalkan saja niat kalian untuk adakan himpunan BERSIH. Kalau tak, kami tangkap."

Polis yang sama berkata kepada ahli PERKASA, "Sila-sila... Adakan himpunan Anti-BERSIH. Saya keluarkan permit. Kamu berhimpun secara HALAL (Bagi pihak polis semua yang dia bagi PERMIT semua HALAL walaupun dalam Islam HARAM. Mana diorang ikut undang-undang Allah. Diorang ikut undang-undang manusia=kerajaan).

Ansarullah dah tak tahu nak kata apa : Kalau cakap lebih-lebihkan nanti ada jugak yang masuk ISA. Tapi anda semua fikir-fikirkan dan renung-renungkanlah. Dan selamat beramal...^_^

Wednesday, June 22, 2011

PANDANGAN ISLAM TERHADAP MUZIK

PANDANGAN ISLAM TERHADAP MUZIK

Nyanyian yang lunak adalah santapan jiwa manusia, menyegarkan otak dan disukai oleh pendengaran. Ia adalah kelazatan bagi telinga sepertimana makanan yang menjadi kelazatan bagi mulut dan perut; Pemandangan yang indah menjadi kelazatan bagi mata; bauan yang harum menjadi kelazatan bagi hidung dan sebainya.Adakah perkara-perkara yang baik dan lazat ini haram bagi Islam?!

Daripada beberapa dalil Qur’an,setiap benda yang baik lazimnya halal; Oleh itu setiap yang baik dipandang oleh jiwa dengan baik; akal manusia yang sejahtera adalah halal sebagai kerahmatan kepada umat Islam ini dan juga kerana kesyumulan, kelengkapan, dan keberkekalan risalah Islam.

Firman Allah (maksud):
“Mereka bertanya kepadamu:Apakah yang dihalalkan bagi mereka?Bagi menjawabnya katakanlah:Dihalalkan bagi kamu yang lazat-lazat serta baik. “(Maaidah: 4)

Hak mutlak menghalal/mengharam sesuatu adalah milik Allah saja: (maksud):
“Katakanlah:’ Sudahkah kamu nampak baik buruknya sesuatu yang diturunkan Allah untuk manfa’at kamu itu sehingga dapat kamu jadikan sebahagian daripadanyaharam dan sebahagian lagi halal?Katakanlah lagi (kpd mereka):Adakah Allah mengizinkan kepada kamu hanya mengada-ngadakan secara dusta terhadap Allah?” (Yunus:59)

Firman Allah (maksud):
“Sesungguhnya merugilah orang-orang yang membunuh anak-anak mereka kerana kebodohan lagi tidak berilmu (sedang Allah memberi rezki kepada sekelian makhluk); dan rugilah (mereka) yang mengharamkan apa yang telah dikurniakan oleh Allah kepada mereka dengan berdusta terhadap Allah. Sesungguhnya sesatlah mereka dan tiadalah mereka mendapat petunjuk.” (al An’am: 140)

Firman Allah (maksud):
“Dan kehidupan dunia ini hanyalah LAHWUN dan permainan belaka..” (Ankabut: 64)

RasuluLlah saw pernah menasihati Handzalah, Wahai Handzalah, bergurau ada masanya dan serius ada masanya. Saidina Ali ada menasihatkan:Rehatkan hatimu dr masa ke semasa kerana hati jika dipaksa akan menjadi buta. Juga dari Ali KW:Hati juga merasa jemu sepertimana juga badan merasa jemu; maka carilah perkara-perkara yang menarik untuk menghiburkannya. Telah berkata Abu Darda’:Aku menghiburkan diriku dengan sedikit al Lahwu untuk menguatkan diriku dalam melakukan perkara-perkara kebaikan.

KATA IMAM AL GHAZALI:

Apabila diajukan kepada Imam alGhazali apakah nyanyian termasuk al Lahwu? Beliau berkata:Ya begitulah sebenarnya. Sesungguhnya seluruh dunia adalah al lahwu dan permainan..dan semua guarauan bersama isteri adalah al lahwu melainkan jima’ yang bertujuan melahirkan zuriat. Begitu juga setiap gurauan yang tidak mengandungi kejahatan dan kemaksiatan, maka ia adalah halal. Sebab itulah ada waktu-waktunya makruh mengerjakan solat nawafil (sunat) untuk memberi kerihatan kepada orang yang sering melakukannya. Kerihatan sebenarnya menolong utk terus beramal. Sedikit dalam al lahwu dapat menolong seseorang dalam situasi tegang oleh kerana kita tidak akan mampu untuk sentiasa dalam keadaan serius dan kepahitan sepanjang masa kecuali jiwa para Anbiya’.

Maka al lahwu (berhibur seketika) adalah ubat juga bagi jiwa. Maka allahwu sudah semestinya Harus. Tapi al lahwu seperti mana ubat-ubatan yang lain ia tidak boleh diambil secara berlebihan.

Jika al lahwu disertai dengan niat ibadah, ia menjadi ketaatan kepada Allah. Sesiapa yang mendengar nyanyian dan muzikal janganlah menganggapnya sebagai sifat terpuji! Tapi hanya sekadar mendapatkan kelazatan dan kerihatan semata-mata.
Manusia mempunyai tingkatan: perkara-perkara yang harus kepada golongan martabat ABRAR (golongan yang baik) adalah kejahatan kepada golongan muqarrabin ( mereka yang sangat hampir dengan Allah) dan seterusnya.

Oleh itu kita mesti mengambil hukum ‘am/pada kadar yang biasa. Bagi yang mengetahui selok belok cara untuk mengubat hati, cara untuk melembutkan hati dan mendorongnya kepada kebenaran, secara pasti dia juga akan tahu bahawa merihatkan hati dengan perkara-perkara begini (lahwun dan la’ibun) adalah ubat yang berguna yang mesti digunakan (al Ghazali).

Nyanyian adalah Harus (dibolehkan) tapi dalam Acuan Islam . Muzik adalah termasuk dalam perkara tabi’iy (asasi) di sisi fitrah manusia. Ia juga termasuk bab Urf (adat resam sesuatu bangsa); ada bangsa yang amat suka kepada muzik dan nyanyian; Islam tidak menghalang sesuatu yang selari dengan fitrah dan diterima oleh urf (adat) atau cara hidup budaya setempat. (Prof Qardhawi, halal ; haram , juga Fatwa Mu’asirat) Bermain gambus dan nyanyian oleh hamba sahaya sudah diamalkan sejak zaman Ali bin Talib dan tiada yang menegahnya..

Malangnya industri musik seperti juga bidang-bidang lain, ia diterajui oleh Barat yang mempunyai muslihat yang jahat terhadap Islam terutama remajanya. Apabila industri muzik; nyanyian itu diterajui oleh Barat, maka umat Islam perlulah berhati-hati, unsur-unsur yang diketengahkan oleh mereka adalah bertujuan melalaikan manusia, menjatuhkan mereka kepada maksiat dan menjurus kepada manusia meninggalkan kehidupan beragama. Industri muzik Barat juga memperkenalkan pelbagai jenis muzik yang melampau seperti heavy metal, rap, rock, super dance dan lain-lain yang bertentangan dengan fitrah. Ini bertentangan dengan hiburan dalam Islam yang bertujuan memberi sedikit kerehatan kepada jiwa manusia.

Oleh itu rumusannya industri musik dan nyanyian yang harus ialah yang sesuai dengan fitrah manusia, menghibur dan memberi ketenangan kepada jiwa dan mematuhi adab-adab Islam ; ini menuntut kesedaran Islam yang tinggi dari pemuzik dan pencipta lagu Muslim supaya membentuk arahalir industri musik yang tersendiri dan terpisah drpd pengaruh jahat Barat. Sebarang percubaan Barat untuk menghanyutkan umat Islam kepada kemaksiatan, kemudharatan dan kefasikan, mestilah dihalang, menetapi kaedah Masoleh Mursalah (kepentingan awam), Sadd Adz Dhara’iy (menutup pintu-pintu kejahatan) dan Istiqra’ (pungutan suara rakyat) juga Urf (adat budaya tempatan).

PANDANGAN ULAMA” TERHADAP MUZIK

Ulamak yang paling berautoriti dalam hukum-hukum yang baru utk abad ini ialah al marhum Syaikh Mahmud Syaltut, bekas rektor al Azhar dalam koleksi Fatwanya, alFatawa (terbitan Darul syuruq, Cairo. 1960) ms 355-359 menjelaskan dengan tegas empat perkara tentang muzik:

Pertama: Mendengar dan bermain alat muzik adalah sama (hukumnya) dengan merasa makanan yang lazat, menghidu bau yang harum, melihat pemandangan yang cantik atau mencapai pengetahuan yang tidak diketahui adalah semuanya keseronokan naluri yang dianugrahkan Tuhan kepada manusia. Semuanya memberi kesan menenangkan fikiran apabila kepenatan jasmani dan memberi kesan dalam memulihkan semula tenaga. (Syaikh Syaltut menggunakan hujah Imam alGhazali dalam Ihya Ulumiddin, Jld 2, pg 208.)

Kedua: AlQur’an yang mendasari segala peraturan dan perundangan di atas dasar kesempurnaan dalam Tujuan sentiasa menjaga supaya tidak berlaku keterlaluan dipihak yang tidak menggunakan muzik dan pihak yang menggunakan muzik secara berlebihan. Islam mahukan kesederhanaan.

Ketiga: Fuqaha’ terdahulu membenarkan musik apabila mempunyai konteks yang sesuai seperti muzik iringan ke medan perang, hajji, perkahwinan, perayaan id. Mengikut fuqaha’ Hanafi muzik yang dilarang ialah dengan bersyarat jika ia bercampur dengan sebutan alkohol, gadis penyanyi, fusuq, perzinaan dan keberhalaan. Aku (Syaltut) berpendapat larangan terhadap muzik adalah berdasarkan kpd konteks dan iringannya dengan yang lain dan bukanlah suatu reaksi terhadap muzik itu sendiri.

Keempat: Syaltut memberi amaran bahawa sesiapa yang berani melarang sesuatu perkara yang tidak jelas dilarang oleh Allah. Dalilnya ialah firman Allah dalam surah al A’raf: 32-33. siapakah yang berani mengharamkan perhiasan drpd Allah yang telah dikeluarkan-Nya untuk hamba-hamba-Nya dan rezki yang baik-baik?….. hingga akhir.

Kesimpulannnya: secara ‘amnya muzik dibenarkan, jika ada larangan terhadapnya adalah kemalangan atau pengecualian disebabkan perlaku penyalahgunaan terhadap muzik itu sendiri.

Hukum mengenai muzik, pemuzik dan alat muzik mengikut Hujjatul Islam alGhazali (Ihya’ Ulumidin, vol 2, pg 283-301) menjelaskan ada tiga komponen penting yang mempengaruhi hukum muzik yang mungkin berubah dari masa kesemasa: zaman, makan dan ikhwan. ‘Zaman’ merujuk kepada masa, apakah muzik itu melalaikan daripada jihad dan ibadah. ‘Makan’ merujuk kepada suasana, situasi, occasion atau upacara di mana muzik itu dipersembahkan. ‘Ikhwan’: merujuk kepada aktiviti muzik itu; jika dengan muzik itu boleh menyebabkan mereka terdedah kepada manusia yang jahat atau membawa kepada kejatuhan moral.

Menurut al Ghazali inilah tiga komponen yang menjadi neraca bagi muslim di setiap zaman menghukum muzik: zaman, makan dan ikhwan.

Berbalik kepada soalan asal: apakah alat muzik yang dibenarkan dan yang tidak dibenarkan dalam Islam?
Al Ghazali menjelaskan (Ihya’ Ulumiddin, vol2, pg 271-272): tidak ada keterangan yang jelas dari sunnah yang melarang alat-alat muzik bahkan setengah alat muzik yang mempunyai bunyi yang baik tidak dilarang, ia tidak lebih daripada seperti kemerduan suara burung. Ianya dilarang jika ada hubungan atau dikaitkan dengan kumpulan peminum arak, homoseks dan lain-lain yang diarang.

Menurut Prof Lamya’ alfaruqui hukum hudud Islam jika seseorang didapati mencuri alat muzik ini berbedza-bedza mengikut madzhab. Misalnya menurut Syaikh Ibn Abu Zaid al Qairawan, Bakhurah alSa’ad menjelaskan pencuri alat muzik tidak boleh dipotong tangannya. Imam Syafi’iy dalam al Umm menjelaskan seseorang yang didapati bersalah memecahkan peralatan muzik tidak boleh dihukum. Manakala menurut sebahagian ulamak sesiapa yang memecahkan seruling atau sebarang alat muzik, ia layak dkenakan hukuman kerana menjual peralatan muzik itu sah di sisi undang-undang Islam.

Kesimpulan dan tarjih:
1. Menurut Fatwa Syaltut, muzik adalah harus selagi bukan untuk tujuan melalaikan dan maksiat
2. Menurut al Ghazali, tidak ada perincian syara’ tentang peralatan muzik yang halal dan haram. Ia bergantung kpd zaman(masa), makan(tempat), dan ikhwan(aktiviti muzik); mana-mana alat muzik yang baik dan lunak di dengar adalah harus, dan mana-mana alat muzik yang jelik dan dihubungkan dengan kumpulan manusia yang jahat akhlaknya adalah ditegah.
3. Hukum muzik, pemuzik dan peralatan muzik akan sentiasa berubah mengikut keadaan umat dan ulamak semasa.

wallahua’lam

Ustaz Azhar Idrus

Pengakuan Tuan Guru Nik Aziz Tentang Keistimewaan Tuan Guru Haji Hadi


“ Dua, tiga hari lepas ada sorang nama Puad Zarkashi, ambe tok kenal dia. Dia cabar ambe, Mursyidul Am dalam Utusan Malaysia muka depan: Puad Zarkashi cabar Nik Aziz supaya buang Islam. Allah…Puad Zarkashi ni namo orang melayu, kalo boh (letak) nama Ah Chong munasabah. Kalo Ah Chong cabar ambo buang Islam munasabah mugo dio tidok Islam. Fuad Zarkashi: Fuad pun Bahasa Arab, Zarkashi pun nama gelaran bagi seorang ulama’ besar..feqah..tok terpikir dale kepala kito seorang yang Melayu, namo pulok nama arab keduo cabar buang Islam…Allah

Cerdik cina MCA ni dia duk diam. Dio alot puak-puak ni. Alot..alot ni alat la. Ibarat orang panggil terompah kayu. Orang ni jadi terompah kayu bagi MCA. Terompah ni bila kio pakai, gi dale selut pon takpo mugo mu terompah, gi dale najis pon takpo mugo mung mugo mu terompah. Pakai terompah ni supaya kaki aku bersih. Jadi, hamba Allah ni a lot orang melayu supaya cakap mende lagu ni. Dia duk diammm. Dai tepuk punggung.

Para hadirin semuo, dio suruh buang Islam ni kerananyo negara berkebajikan. Dio kata PAS sekarang takdop doh Islam; kebajikan. Mu orang UMNO, aku orang PAS aku reti masalah PAS lebih daripada UMNO, lebih dari mu. Tu jawab pertama. Nok main kasar. Mu orang UMNO, mu reti gapo..aku orang PAS, aku reti la mende ni.

Hok buat ucapan di Kuala Lumpur nu bukan sebarang orang. Orang yang berkelulusan. Nok royat ari ni satu benda; Ustaz Hj Hadi ni dio royat ke ambo dia jupe ngan Nabi, tiga kali. Mimpi jupo Nabi tigo kali doh. Orang lain duk jupo syaitan dalam tidur. tindih di hantu.. Dio jupo ngan Nabi tiga kali, dan di akhir sekali –hok dio mimpi akhir sekali- dia sebut, Nabi sebut ke dio ‘siiru ‘ala barakatillah’. Nabi mitok Ustaz Hadi bergerak atas berkat Allah Taala. Ambo mimpi sekali je jupo dengan Rasulullah, dio tiga kali. Jangan main-main. Dio orang mengaji di Madinah, pah buat di Kaherah. Orang ni buatnya ilmu…..”

Pengalaman Gua Melihat Karomah Seorang Alim

 



Gua bukannya ahli PAS tetapi gua sokong dasar parti itu yang berpegang kepada Al-Quran dan Hadis sebagai perlembagaan tertingginya. Gua sebenarnya disenangi oleh ahli PAS dan juga ahli Umno kerana gua boleh berbahas tentang apa-apa isu pun berkaitan politik. Gua mengenali PAS pada 1977, iaitu setahun sebelum PAS kehilangan Kelantan.

Ramai kenalan gua terdiri dari ahli Umno dan keluarga gua pula adalah penyokong kuat PAS walau pun gua sendiri bukan ahli mana-mana parti. Gua selalu mengikuti ceramah-ceramah PAS dan Umno, gua bukan jenis terima bulat-bulat apa yang dikatakan para pemimpin Umno atau pun pemimpin PAS. Dulu gua menyokong Anwar semasa beliau memimpin ABIM bersama dengan al-Marhum Ustaz Fadhil Noor.


Ketika itu TG Haji Hadi adalah Yang Dipertua Abim Terengganu sebelum beliau meletak jawatan dari kerajaan Terengganu yang dipimpin Wan Mokhtar. Sebenarnya jawatan TG Haji Hadi ialah pagi masuk petang balik, tiap-tiap bulan terima gaji. Beliau disediakan sebuah meja dan sebuah kerusi tanpa melakukan apa-apa kerja kerana Wan Mokhtar cuba mengikat beliau dari masuk politik selepas pulang dari pengajiannya dia di Asia Barat.

Ini adalah cerita yang beliau ceritakan pada gua semasa gua bertandang di rumahnya bersebelahan masjid Rusila dan masa itu beliau telah menjawat sebagai Timbalan Presiden PAS. Dua minggu sekali beliau datang mengajar agama di kampung orang tua gua yang terletak diperdalaman daerah Marang. Gua pernah bersama-sama ahli PAS memenangkan beliau untuk ahli parlimen Marang dan Dun Rusila pada 1990.


Waktu itulah wujudnya pengundi hantu yang dibawa dari Pekan, Pahang iaitu pekerja kilang milik seorang bilioner yang terkorban dalam nahas helikopter di Pahang. Jika tidak kerana kerja keras ahli-ahli PAS, pasti TG Haji Hadi akan kecundang kerana lebih 3000 ribu pengundi hantu dapat ditahan. Walau pun gua bukan ahli PAS tetapi gua menghormati beliau sebagai seorang Tok Guru.


Gua selalu mendengar cerita-cerita tentang 'Karamah' beliau, tetapi bagi gua ianya hanyalah sebagai berita dari penyokong fanatik beliau. Untuk segelintir lu yang kurang tahu tentang apa itu 'Karomah', maka gua story sikit kat lu. Gua pun bukan tahu sangat walau pun gua banyak membaca tentang Karomah-Karomah orang alim seperti Sheikh Abdul Kadir Jailani, Tok Kenali, Tokku Paloh, Tuan Tulis dan ramai lagi.


Karomah ialah suatu perkara yang luar biasa di mana akal kita pun tidak boleh memikirkannya kerana ia cukup luar biasa. Karomah hanya diberikan kepada orang-orang alim atau ahli sufi sebagaimana Allah s.w.t. memberikan Mukjizat kepada Rasul-Rasul Nya dan sebesar-besar Mukjizat ialah Al-Quran yang diturunkan kepada kekasih Nya Rasulullah s.a.w. Sepertimana Allah s.w.t. berfirman, "TidakKU jadikan alam ini melainkan kerana kasihKU terhadap Nur Muhammad.


Dengan kekuasaan Allah s.w.t. kepada hambanya, gua telah ditunjukkan di hadapan mata gua sendiri kehebatan TG Haji Hadi dan cerita ini gua kongsikan bersama lu all. Pada satu malam di mana giliran TG Haji Hadi mengajar kuliah agama di kampung orang tua gua. Kebiasaaannya gua akan ke masjid untuk mendengar kuliah agama dan solat bersama-sama dengan TG Haji Hadi.


Nak jadikan cerita, kebetulan hari itu gua keberatan untuk ke masjid dan gua hanya duduk kat lambor (beranda) rumah ajer. Kuliah TG Haji Hadi boleh didengar melalui pembesar suara dan kebetulan pula rumah gua hanya 40 meter sahaja dari masjid. Selepas solat Maghrib kuliah pun bermula, gua dapat mendengarnya dengan jelas.


Tiba-tiba kedengaran guruh dan petir yang amat kuat dengan ribut berserta hujan yang lebat. Tidak semena-mena elektrik terpadam di seluruh kampung orang tua gua kerana ia dialirkan oleh satu pencawang kecil yang terdapat di kampung itu. Biasa ler bagi sebuah kampung yang terpencil dari daerah Marang bila berlaku blockout, semua rumah terpadam tetapi masjid tempat TG Haji Hadi cerah benderang seperti tiada apa-apa yang berlaku.


Semua orang yang berada didalam masjid tidak mengetahui apa yang berlaku. Selepas kuliah yang disampaikan oleh TG Haji Hadi hampir selesai, elektrik kembali pulih dengan izin Allah s.w.t. Ketika itulah gua terpegun dan tidak semena-menannya bulu roma gua naik menegak kerana melihat sendiri keajaiban yang Allah s.w.t. tunjukkan kepada gua.


Keesokan paginya gua story kat orang-orang tua yang berada dalam masjid apa yang berlaku, mereka semua terkejut dan mengucap panjang mendengar cerita gua. Gua rasa inilah keajaiban yang hanya sekali dalam seumur hidup, gua dapat menyaksikan 'Karomah' seorang alim. Gua memang banyak mendengar Karomah TG Nik Aziz dan TG Hadi Hadi tetapi inilah pertama kali gua melihat di hadapan gua dalam keadaan sedar dan waras. Gua ada tanya kat ustaz-ustaz dan mereka kata gua dikira bertuah melihatnya.

http://bebaskanmalaysia.blogspot.com/2011/06/pengalaman-gua-melihat-karomah-seorang.html

Dewan Ulamak PAS Pusat Menyeru Diadakan Munajat Perdana Sempena Himpunan BERSIH 2.0 Di Seluruh Negara

Kenyataan rasmi Dewan Ulamak PAS Pusat

lg_bersih_2Kuala Lumpur, 21 Jun 2011 - Sempena Himpunan BERSIH 2.0 yang insyaAllah akan diadakan 9 Julai ini, maka Dewan Ulamak PAS Pusat menyeru supaya seluruh pendokong PAS samada pimpinan, ahli dan penyokong mengadakan Munajat Perdana secara besar-besaran di stadium, padang-padang, markaz-markaz tarbiyah atau di mana-mana lokasi yang sesuai.

Setiap Dewan Ulamak PAS Negeri/Wilayah diberikan tugas untuk menggerakkan dan merealisasikan ketetapan ini.

Seluruh ahli dan pendokong PAS diseru supaya berdoa dan memohon kepada Allah s.w.t dengan rasa rendah diri dan tawadhuk di atas luar keupayaan kita untuk menghadapi tipu daya dan kejahatan oleh pihak-pihak tertentu yang mencemarkan proses pilihanraya di negara ini.

Sebelum ini kita telah mendengar pelbagai penyelewengan yang telah berlaku untuk mengkhianati suara rakyat yang mahukan perubahan terhadap Negara Malaysia yang tercinta ini. Apa yang berlaku di Terengganu dalam pilihanraya tahun 2004 menyedarkan kita bahawa BN-UMNO sanggup melakukan apa sahaja untuk memastikan survival mereka terus kekal di Malaysia.

Manakala baru-baru ini, kita telah dikejutkan dengan laporan yang menyatakan bahawa terdapat usaha-usaha pihak tertentu yang cuba menyalahgunakan pendatang-pendatang asing untuk mencemarkan kemurniaan dan keBERSIHan pilihanraya di Negara ini.

Dewan Ulamak PAS Pusat tidak akan merelakan perkara tersebut daripada terus berlaku di bumi Malaysia ini.

Dewan Ulamak PAS Pusat akan menggunakan keupayaan yang syar'ie dan berlandaskan undang-undang negara untuk menjadi benteng bersama sayap yang lain untuk mempertahankan kemurniaan ini.

Dewan Ulamak PAS Pusat tidak akan membiarkan mana-mana pihak tertentu samada parti atau NGO untuk menangguk di air yang keruh bagi merosakkan hubungan yang harmoni di antara rakyat Malaysia yang pelbagai kaum dan agama ini.

Dewan Ulamak PAS Pusat  insyaAllah akan memastikan agar Himpunan BERSIH menjadi platform dan simbol perpaduan dan kesatuan rakyat dari pelbagai latar belakang.

Tabligh Dan PAS Bersatu? Boleh Ke???

بسم الله الرحمن الرحيم الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وصحبه أجمعين


Assalamu’alaikum Warahmatullahi Wabarokatuh…

Pada malam Rabu yang penuh barokah ini marilah kita sama-sama memanjatkan kesyukuran kepada Allah swt kerana atas nikmat dan kurnianya masih lagi kita diberi pinjaman nyawa dan masih lagi menikmati dua nikmat terbesar iaitu nikmat Iman dan Islam. Selawat dan salam buat Rasul junjungan, kerana hasil titik peluh dan perjuangan Baginda barulah hari ini kita sama-sama dapat menikmati dua nikmat terbesar ini iaitu nikmat Iman dan Islam.

Sebelum daripada post ini ditulis, saya telah melayari beberapa laman web bagi mengetahui isu-isu semasa yang terjadi di dalam negara kita ini. Sebenarnya kita sebagai umat Islam turut dituntut supaya mengambil berat akan urusan atau apa yang berlaku kepada ummat Islam sekarang ini bukan sekadar beruzlah semata-mata. Satu hadis Rasulullah saw yang bermaksud :
"Barang Siapa Yang Tidur Nyenyak Dan Tidak Mengambil Peduli Urusan Umat Islam, Maka Ia Bukan Dari Golongan Mereka."(Hadith Riwayat al-Baihaqi dalam 'Shuab al-iman', at-Tabari, Abu Nu'aim dalam 'Hilyah' dan al-Hakim)

Oleh sebab itulah tidak dapat tidak, kita perlu untuk mengetahui isu-isu semasa yang terjadi terhadap ummat Islam pada masa kni tidak kira di luar negara juga di dalam negara dan tidak kira daripada masalah politik, ekonomi dan juga sosial.

Baiklah kembali kepada tajuk yang diberikan diatas. Ketika sedang asyik mencari isu-isu semasa di dalam internet, mata saya tertangkap kepada sebuah tulisan yang saya kra agak menarik untuk dibaca dan dikongsikan bersama. Tajuk postnya ialah "Bolehkah PAS dan Tabligh bersatu?". Apa first impression anda apabila terbaca tajuk di atas??? Bolehkah PAS dan Tabligh bersatu sedangkan fikrah mereka jauh berbeza? Tetapi saya tertarik dengan pandangan yang dikemukakan oleh penulis blog tersebut. Di bawah ini saya copy balik apa yang ditulis oleh penulis blog berkenaaan.


Bolehkah PAS dan Tabligh bersatu?



Alhamdulillah Muktamar PAS kali ni selesai sudah.Tahniah dan takziah kepada yang menang.Tak perlu timbul isu pecah undi, pengkhianat dan pertembungan ulama dan profesional.Ini kerana biar siapa pun yang menang, dasar PAS tetap ditentukan oleh Majlis Syura Ulama yang diketuai Mursyidul Am dibantu oleh Timbalannya dan ahli majlis Syura yang lain.Inilah konsep kepimpinan ulama yang harus difahami oleh semua pejuang jamaah PAS.

Syukur juga dapat bertemu sahabat2 seperti Abg Zulkhairi, Us Hasbullah, Us Aminurrasyid, Us Razak Tantawi, Us Jijo, Along n Angah, Piji, Syaikh Ubaid, Us Hairul Nizam, Us Nazri, Us Asri, Juzaili, Asim,Us Halim,Salman Maskuri,Asyraf,Shahruz Zaman dan ramai lagi termasuk yang tak dapat dilupakan sahabat dunia akhirat Dr Azrul Azlan Iskandar Mirza.Sempat juga bermesra dengan Ketua Dewan Ulama PAS Kedah waktu hujan tadi.

Saya tak berminat nak bahas panjang tentang pemilihan dan muktamar.Cuma saya berminat dengan sebuah surat(macam surat layang lak) yang mengatakan PAS dan Tabligh boleh bersatu.Saya tak mahu mempertikaikan niat penulis surat tersebut dan apa tujuan dia.Cuma saya nak hurai sedikit boleh atau tidak PAS dan tabligh bersatu atau paling tidak dapat bekerjasama.

Tabligh dalam bayan2 mereka tidak pernah menyentuh soal politik.Itu saya boleh terima kerana Gerakan Tabligh adalah internasional dan tak terikat dengan isu2 setempat.Cuba apa yang saya ingin persoalkan di sini apakah ahli Tabligh di Malaysia mengundi PAS.Kalau mereka tak mengundi, ini adalah satu kerugian kepada gerakan Islam.Jika ada di antara mereka yang mengundi UMNO itu saya rasakan mereka telah mengkhianati perjuangan Islam khususnya pemgamalan Sunnah yang mereka perjuangkan.Sunnah yang terbesar adalah pengamalan hukum jenayah Islam.UMNO tak pernah memperjuangkan perkara ini.Malah pengamalan individu seperti menutup aurat pun UMNO memandang sepi.Apa maknanya sunnah yang diperjuangkan oleh Tabligh kalau perkara ini dipandang remeh oleh mereka.

Seperkara lagi yang perlu disentuh, ahli jemaah tabligh cukup tekun dengan "bayan" mereka. Tetapi hanya segelintir yang megikuti kuliah fardu Ain oleh para tok Guru di Masjid, surau dan pondok-pondok pengajian.Niat murni mereka untuk berdakwah amat dipuji.Tetapi bagaimana hendak berdakwah sekiranya Islam tak difahami sepenuhnya.Islam bukan sekadar solat, puasa, zakat, haji, bersiwak, berserban dan berjubah.Tapi Islam adalah syumul merangkumi perkara akidah, tasawuf, ibadah, muamalah, munakahat, jinayat, pemerintahan dan sebagainya.

Saya percaya bahawa Tabligh dan PAS yang dipimpin oleh Majlis Syura masing2 mempunyai matlamat yang sama iaitu untuk mendaulatkan Islam.Saya juga percaya ahli syura kedua2 jemaah ini memahami bahawa tidak ada jurang antara PAS dan Tabligh.Masalahnya adalah ahli2 bawahan kedua2 jemaah ini.Alangkah eloknya sekiranya ahli PAS dapat keluar berdakwah bersama jemaah Tabligh untuk menghayati sunnah2 yang kadangkala dipandang remeh oleh mereka yang mengaku berjiwa haraki.Manakala ahli Tabligh menyokong usaha PAS mendapatkan kuasa untuk melaksanakan Islam dengan sekurang-kurangnya memberi undi kepada PAS dalam pilihanraya.

Akhir kata saya menyeru kepada seluruh umat Islam agar bukan hanya bersemangat semata2 untuk menegakkan Islam.Jangan hanya mengaku haraki tapi dada kosong daripada ilmu2 Islam. Dan apa yang paling penting peranan ulama dan tok guru agama hatta guru KAFA harus dimartabatkan.Jangan kerana perkara remeh temeh kita mengeluarkan kenyataan yang berunsur biadap kepada ulama seperti mengatakan "Apa jasa Ustaz A kepada parti kita?" Belajarlah untuk beradap dengan para ulama.Dan di sinilah pentingnya peranan guru yang mursyid.Siapa yang berjumpa dengan guru mursyid teruslah menjadi khadam kepada mereka seperti kata Syeikh Ali al-Khawwas ra:

"اذا سئل احدكم عن شيخه فليقل كنت خادمه ولا يقل كنت صاحبه فان مقام الصحبة عزيز

Maksudnya:Jika ditanya salah seorang kamu tentang guru kerohaniannya Maka katakanlah Aku adalah khadamnya.Dan jangan mengatakan aku adalah temannya.Kerana kedudukan as-Suhbah (teman) adalah kedudukan yang tinggi"

Mohd Amir Md Azmi an-Naqsyabandi,
Bandar Teknologi Kajang.

************************************ 

Komentar saya : Saya memang bersependapat dengan penulis blog berkenaan. Kheir saja jika usaha dakwah tabligh itu tidak dicampuri dengan urusan-urusan politik kerana ianya bertujuan menarik semua golongan tidak kira apa pun pandangan politik mereka. Hal ini kerana saya pernah mendengar satu kenyataan yang cukup releven daripada ceramah yang disampaikan oleh ketua Lajnah Tarbiyyah PAS Pusat. 

Beliau mengatakan bahawa bukanlah caranya untuk kita menarik orang masuk PAS dengan mengajak mereka secara tiba-tiba untuk masuk dalam PAS. Hal ini kerana, apabila mereka tidak faham akan tuntutan-tuntutan yang dikehendaki oleh Islam, maka mereka akan lebih jauh dan melarikan diri daripada PAS. Seeloknya adalah apabila ingin mengajak manusia kembali kepada perjuangan Islam yang pertama sekali yang perlu kita betulkan adalah sembahyang mereka. Bukanlah bermaksud sembahyang seperti mana yang sering mereka lakukan. Tetapi maksud sembahyang yang hendak disampaikan oleh Ustaz ini adalah sembahyang dengan berasaskan ilmu. Kita terangkan tafsir surah al-Fatihah, kita suruh mereka khusyuk dalam sembahyang. (Tambahan dari penulis : Lepas itu, insyaAllah jika mereka memahami khusyuk dalam solat mereka, pasti mereka akan tahu peri pentingnya ilmu-ilmu Islam.) Oleh sebab itu, ini akan membuatkan mereka mengetahui apa tuntutan-tuntutan yang dituntut di dalam Islam yang syumul, maka dengan sendirinya mereka akan masuk PAS. Itulah antara ucapan yang diucapkan oleh Ketua Lajnah Tarbiyyah PAS Pusat. Oleh itu, sebenarnya usaha golongan Tabligh ini, dalam sedar ataupun tidak memberi kelebihan kepada PAS juga.

Cuma malangnya ada segelintir daripada mereka yang berada di dalam gerakan tabligh ini yang mungkin tersalah faham akan gerakan Tabligh ini sehinggakan mereka mengatakan tiada politik yang berasaskan Islam pada masa kini dan yang sewaktu dengannya. Sedangkan hakikatnya para ustaz-ustaz Tabligh dan masyaikh-masyaikh mereka tidaklah beranggapan sedemikian. Cuma mereka tidak mahu jika wujud fahaman politik dalam gerakan mereka nanti menyebabkan dakwah yang dilakukan oleh Tabligh ini tidak dapat diterima dan sampai kepada semua lapisan masyarakat oleh kerana wujudnya fahaman politik di dalam gerakan mereka. Tetapi di dalam masa yang sama mereka (para Ustaz dan masyaikh Tabligh) tidak pernah sekali-kali menafikan wujudnya politik dan betapa pentingnya ia kepada ummat Islam pada masa kini (nota : pendapat peribadi saya setelah pergi ke bayan2 dan ceramah2 yg diadakan oleh tabligh).

Begitu juga dengan ahli-ahli jemaah PAS. Ada di kalangan mereka terlalu mengambil mudah akan sunnah-sunnah Rasulullah saw dan juga tidak dinafikan ada diantara mereka yang menafikan usaha dakwah Tabligh ini semata-mata kerana Tabligh tidak mengaitkan politik di dalam usaha Tabligh tanpa mereka melihat dahulu alasan-alasan untuk jemaah Tabligh tidak mengaitkan politik di dalam usaha dakwah mereka.

Oleh itu, marilah sama-sama kita renung-renungkan sejenak apakah boleh Tabligh dan PAS bekerjasama? Ya, sudah pasti boleh jika setiap daripada ahli mereka mempunyai ilmu yang mantap terhadap agama Islam yang syumul kerana Islam ini bukan dalam ibadah saja dan bukan dalam politik saja tetapi ianya merangkumi seluruh kehidupan kita sedari celik mata pada waktu pagi sehingga mata kita terpejam di malam harinya di samping tidak mereka saling nafi menafikan usaha yang telah dilakukan diantara jemaah mereka...^_^

Wallahu'alam...

Tuesday, June 21, 2011

Amar Ma'ruf Nahi Mungkar

Muqaddimah

Amar Ma’ruf Nahi Mungkar adalah suatu usaha yang paling mulia, tinggi kedudukannya, sangat dititikberatkan di dalam Islam. Ianya mesti dilaksanakan agar manusia sentiasa berada di atas landasan yang betul dan tidak menyimpang dari jalan yang sebenarnya. Lantaran itulah jemaah Islam ditubuhkan supaya dapat membimbing hati manusia.

Islam adalah agama samawi yang datangnya dari Allah swt. Islam mementingkan aspek kemasyarakatan dari sudut kekeluargaan, rumahtangga, masyarakat, pergaulan, dan kenegaraan. Islam adalah agama yang bukan hanya mementingkan individualistik (individu tetapi ia mementingkan ummah. Lantaran hidup manusia yang dikenali sebagai golongan yang mudah lupa, lemah dan serba kekurangan, didatangkan para Nabi as sebagai pencetus kebangkitan dan penegur atas segala kesilapan dan kesalahan yang dilakukan. Oleh kerana itulah disyaratkan bahawa hukum Amar ma’ruf nahi Mungkar adalah wajib yang tidak boleh dinafikan lagi. Berikut adalah dalil-dalil kewajipan menjalankan amar ma’ruf nahi mungkar.

Dalil kewajipan Amar Ma’ruf Nahi Mungkar

Abul -Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Umar bin Abdul-Aziz berkata: “Sesungguhnya Allah s.w.t. tidak menyiksa orang-orang umum kerana dosa-dosanya orang-orang yang tertentu tetapi apabila perbuatan dosa itu merahajalela dan terang-terangan kemudian tidak ada yang menegur, maka bererti semuanya sudah layak menerima hukuman.”

Dan diriwayatkan bahawa Allah s.w.t. telah mewahyukan kepada Yusya bin Nun.:

“Aku akan membinasakan kaummu empat puluh ribu orang yang baik-baik dan enam puluh ribu orang yang derhaka.”

Nabi Yusya bertanya: “Ya Tuhan, itu orang derhaka sudah layak, maka mengapakah orang yang baik-baik itu?”

Jawab Allah s.w.t.: “Kerana mereka tidak murka terhadap apa yang Aku murka, bahkan mereka makan minum bersama mereka yang derhaka itu.”

Abu Hurairah r.a. berkata:
“Nabi Muhammad s.a.w. bersabda (yang bermaksud): “Anjurkan lah kebaikan itu meskipun kamu belum dapat mengerjakannya dan cegahlah segala yang mungkar meskipun kamu belum menghentikannya.”

Anas r.a. berkata:
“Nabi Muhammad s.a.w. bersabda (yang bermaksud): “Sesungguhnya diantara manusia itu ada yang menjadi pembuka untuk kebaikan dan penutupan dari kejahatan, dan ada juga manusia yang menjadi pembuka kejahatan dan penutupan kebaikan, maka sesungguhnya untung bagi orang yang dijadikan Allah s.w.t. sebagai pembuka kebaikan dan binasa bagi yang dijadikan Allah s.w.t. pembuka kejahatan itu ditangannya.”

BEBERAPA KEPERLUAN KESEDIAAN AMAR MA’RUF NAHI MUNGKAR

1. Keimanan yang mendalam.
Ia bermaksud menganggap Islam itu adalah petunjuk yang benar dan selain dari itu adalah kebatilan. Keyakinan terhadap kebenaran itulah yang menjadi prinsip yang tidak boleh ditawar-tawarkan lagi. Setiap penyelewengan dari prinsip itu adalah kesesatan yang lahir dari nafsu keinginan yang merupakantanda kurang sempurnanya iman.

2. Ilmu yang hak
Ilmu yang dimaksudkan adalah ilmu yang bersandarkan kepada AlQur’an dan AsSunnah yang mulia. Seseorang daie perlu mengetahui segala nas-nas yang berakitan serta hukum supaya ia dapat mengetahui kedudukan sebenar orang yang ingin ditegahnya.

3. Matlamat untuk keredhaan Allah
Tiada yang lebih tinggi dari mendapat keredhaan dan kecintaan Allah. Inilah matlamat setiap para nabi dan Rasul dan juga para sahabat di dalam menempuh amar ma’ruf nahi mungkar ini.

MATLAMAT YANG INGIN DICAPAI MELALUI DAKWAH:

Ada beberapa matlamat umum yang digariskan adalah:-
1. membawa kepada Islam bagi orang yang belum menganut Islam.
2. mempertingkatkan mutu kefahaman dan penghayatan Islam.
3. mendirikan sebuah negara yang diredhai Allah.
4. menuju kepada keselamatan dan kebahagiaan.
5. mendapat Keredhaan Allah.

KAEDAH AMAR MA’RUF NAHI MUNGKAR

Sebagaimana yang disabdakan oleh baginda Nabi saw, iaitu:-
“Barangsiapa di antara kamu yang melihat akan kemungkaran, maka hendaklah ia mengubahnya dengan tangannya(kuasanya). Jika sekiranya ia tidak berkuasa, maka hendaklah ia mengubahnya dengan lidahnya. Dan jika ia tiada juga berkuasa, maka hendaklah ia mengubahnya dengan hatinya. Dan yang demikian itu (iaitu mengubah dengan hatinya) adalah selemah-lemahnya iman”. (HR Muslim)

1. Dengan tangan ( Kuasa / pemerintahan)

Pemerintahan mempunyai kuasa mutlak untuk menegah dan melarang suatu perbuatan mungkar itu. Ia boleh mengubah atau meletakkan hukuman serta pencegahan bagi rakyat atau orang yang di bawah pimpinannya. Oleh itu, pemimpin akan ditanya lebih dari rakyat atau orang biasa di hari akhirat kelak. Justeru itulah jemaah islam wajib mendapatkan kuasa / pemerintahan sebagai batu asas untuk mengajak kepada yang ma’ruf dan mencegah dari perbuatan mungkar kepada masyarakat di bawahnya.

Dalam konteks kemsyarakatan pula, dengan kuasa bermaksud dengan organisasi yang ditadbir. Sebagai contoh, jika seseoang itu menjadi pengarah syarikat atau organisasi pentadbiran, dia boleh melaksanakan sesuatu arahan contohnya mewajibkan kakitangan atau pekerjanya menutup aurat, berkelakuan sopan, mengasingkan antara lelaki dan perempuan, menepati masa dan sebagainya. Mana-mana perlanggaran kepada syariat Islam bolehlah diambil tindakan.

2. Dengan lidah / ucapan / lisan

Kaedah ini hanya boleh dilaksanakan sekiranya seseorang atau kumpulan tidak mampu mengubah dengan kuasa- yang beerti ia mesti dilaksanakan melalui kaedah lidah lisan. Banyak cara atau kaedah yang boleh dilakukan dengan cara ini termasuk;

a.) Nasihat / peringatan – sewaktu Nabi-nabi dan Rasul-rasul menjalankan misi dakwah mereka, mereka menggunakan kaedah nasihat atau peringatan tentang ganjaran dan siksa yang bakal manusia itu tempuh di akhirat kelak. Para diae diingatkan supaya menggunakan kaedah nasihat yang baik terlebih dahulu sebelum menggunakan kaedah ancaman. Cara ini boleh dilakukan melalui ceramah, majlis ilmu, penerangan, dan juga secara peribadi (fardiyah)

b.) Penerangan – Ia meliputi aspek yang meluas seperti ceramah, risalah dan majalah, poster, kempen dan sebagainya

c.) Penulisan – ia juga adalah suatu aspek dakwah yang berkesan. Para daie perlu menguasai ilmu penulisan dan sebarkan kepada masyarakat tentang kebaikan Islam, keburukan kemungkaran yang dilakukan. Penulisan adalah berbentuk komentar, risalah, poster, majalah, surat khabar, memorandum dan sebagainya.

3. Dengan Hati (membenci dan tidak meredhai)

Nabi saw menyatakan bahawa ini adalah kaedah yang paling nipis iman bagi umat Islam. Kaedah ini hanya boleh dilakukan setelah berikhtiar melalui kaedah kuasa dan lidah yang tidak memberikan kesan bahkan memudharatkan seseorang daie atau jemaah Islam itu sendiri. Ini beerti seseorang daie tidak dibenarkan sama sekali meredhai maksiat dan kemungkaran tersebut dan berusaha menjauhinya sedapat mungkin dengan membawa bersama pengikut-pengikut ke tempat lain. Ini kerana untuk mengelakkan kemurkaan dan bala Allah swt di tempat tersebut. Namun jika tidak terdaya membencilah sedapat mungkin sambil berdoa supaya masyarakat yang jahil supaya mereka sedar.

STRATEGI MENJALANKAN AMAR MA’RUF NAHI MUNGKAR.

Strategi adalah sama dengan berdakwah. Ia memerlukan kebijaksaan, ketegasan, iltizam dan semangat serta tidak putus asa dalam menjalankan kerja yang mulia ini. Adakalanya daie perlu bertegas dan melakukan sesuatu yang dianggap keras bagi sesautu perkara atau terhadap segelintir orang. Adalah kerana untuk menyedarkan manusia yang sombong yang tidak mahu mendengar teguran dan nasihat yang baik. Manakala untuk golongan yang mudah dinasihati adalah dengan cara berhikmah dan nasihat yang baik.

Namun tidak diketahui strategi yang paling berkesan selain daripada melakukan amar ma’ruf nahi mungkar secara berjemaah. Ia adalah strategi yang paling baik kerana dengan berjemaah akan mempunyai kekuatan dan sokongan yang ramai.

HukumDemonstrasi BERSIH 2.0 HALAL (UZAR)


UZAR (Isu Demonstrasi)-Jangan terlalu kaku ketika berhadapan dengan teks syarak (nash) yang berkaitan dengan muamalat. Tidak seperti dalam hal-hal ibadah.
-Dalam hal muamalah mestilah bertepatan dengan maqasid atau roh syariah. Sedangkan dalam hal ibadah mestilah bertepatan dengan taks syarak atau nash.

-Cara perlantikan pemerintah pada zaman Rasulullah s.a.w. dan zaman selepasnya adalah berbeza dengan yang ada sekarang, iaitu demokrasi. Dahulu, untuk melantik khalifah tiada pilihanraya. Tiada pungutan suara dari rakyat.

-Islam tidak menghalang cara demokrasi dan segala komponen di dalamnya yang tidak bertentangan dengan syariat.

-Demonstrasi adalah salah satu dari komponen demokrasi yang tidak bertentangan dengan Islam.

-Hadis-hadis tentang menegur pemerintah dan ketaatan kepada mereka hendaklah difahami dalam konteks hadis itu. Ia tidak boleh digunapakai secara umum.

-Cara untuk mengelakkan demonstrasi ialah dengan kerajaan mendengar pandangan rakyat.

-Dibenarkan mengadakan demonstrasi aman untuk memaklumkan kepada orang ramai tentang kelemahan kepemimpinan. Namun tidak boleh menyentuh kesalahan individu atau peribadi pemimpin.

-Apakah melaungkan bantahan terhadap pemerintah atau menegur mereka secara terbuka boleh dilabel sebagai Khawarij? Selagi rakyat menegur dan meluahkan perasaan marah secara aman tanpa angkat senjata, mereka tidak boleh dianggap sebagai khawarij.
 

Perhimpunan BERSIH 2.0 (Pandangan Seorang Mahasiswa)



بسم الله الرحمن الرحيم الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وصحبه أجمعين


Assalamu’alaikum Warahmatullahi Wabarokatuh…


Di pagi hari Rabu yang indah ini marilah kita sama-sama memanjatkan kesyukuran kepada Allah swt kerana atas nikmat dan kurnianya masih lagi kita diberi pinjaman nyawa dan masih lagi menikmati dua nikmat terbesar iaitu nikmat Iman dan Islam. Pada pagi yang mulia ini ingin sekali saya melontarkan pendapat yang tak seberapa ini terhadap isu semasa yang hangat diperkatakan pada masa kini.

Bagi saya isu Himpunan BERSIH 2.0 adalah satu isu yang sangat besar buat masa kini. Jadi di sini saya akan melontarkan sedikit pandangan terhadap isu ini setelah sedikit analisa yang telah saya buat terhadap Himpunan BERSIH 2.0 ini.

Himpunan BERSIH 2.0 yang dianjurkan oleh Parti Pembangkang (PR) telah mendapat banyak perhatian oleh pelbagai pihak tidak kira oleh NGO dan lebih-lebih lagi daripada pihak Kerajaan. Ya, saya pasti Perdana Menteri dan "konco-konco"nya pasti tak senang duduk apabila memikirkan Perhimpunan BERSIH yang akan diadakan pada 9 Julai 2011 yang akan datang. Di pihak PAS telah mengeluarkan kenyataan bahawa mereka akan mengumpulkan 100000 orang untuk menyertai Himpunan BERSIH 2.0 kali ini. Ini bermaksud ianya tidak lagi dikira oleh ahli yang dikumpul oleh PKR dan DAP untuk sama-sama memeriahkan lagi Himpunan BERSIH 2.0 kali ini. Bahkan perhimpunan pada kali ini dikuatkan lagi oleh 80 buah NGO yang telah bergabung untuk bersama-sama menyokong Himpunan BERSIH 2.0 pada kali ini.

Maka tidak hairanlah jika di Pihak Kerajaan berasa gusar serta takut kepada gelombang revolusi rakyat pada kali ini. Apatah lagi revolusi yang terjadi di Mesir yang memperlihatkan Mantan Presiden Mesir, Husni Mubarak terpaksa mengalah dengan tuntutan rakyat Mesir yang inginkan keadilan dalam pemerintahan mereka. Oleh sebab itu, tidak perlu dihairankan jika pihak Kerajaan akan atau telah menggunakan segala kemudahan dan kuasa yang ada pada mereka untuk menyekat daripada terjadinya Himpunan BERSIH 2.0 ini.

Selain itu, keluar juga bermacam-macam fatwa yang menggunakan nas-nas al-Quran serta hadis-hadis dan termasuk juga fatwa-fatwa ulama' yang terdahulu untuk mengharamkan demonstrasi ini. Ustaz Rasul Dahri adalah salah seorang daripada mereka-mereka yang mengatakan HARAM berdemonstrasi. Tetapi pada pendapat saya, ulasan Ustaz Zaharuddin (UZAR) dalam isu ini adalah lebih baik dan dapat diterima kerana ianya melihat kepada waqi' semasa dan juga penjelasan yang panjang lebar berkenaan penggunaan hadis yang sering kali digunakan oleh mereka-mereka (yang pada saya tidak mempunyai banyak ilmu dalam bidang ini) untuk mengharamkan demonstrasi. UZAR telah mengulas bahawa demonstrasi adalah TIDAK HARAM. Sila rujuk Sini.

Saya juga ingin memberikan sedikit bukti daripada sirah Rasulullah saw dan para sahabat Baginda bahawa demonstrasi atau dalam bahasa Arabnya dipanggil dengan MUZHAHARAH adalah berasal daripada Islam lama sebelum diaplikasikan oleh Barat.

a. Rasulullah SAW pernah menghimpunkan kaum Quraish di Bukit Safa untuk menyeru kepada mereka supaya beriman kepada Allah dan menjelaskan bahawa Baginda adalah Rasul yang diutus Allah kepada manusia.

b. Melihat kepada falsafah Haji, yang mana, Allah mengizinkan haji hanya dilakukan di Mekkah di hari-hari yang ditetapkan sahaja. Disamping mengerjakan haji, di suruh supaya melakukan tawaf dan bertalbiyyah sebagai cara hendak menyatakan hasrat hati dan ‘tunjuk perasaan’ didepan Allah.

Melihat kepada ‘istidlal’ ini, difahami bahawa islam tidaklah mengharamkan demonstrasi secara mutlak, bahkan islam membenarkan berdemonstrasi yang tidak menyalahi kehendak syariah islamiyyah.

Sekiranya, cara non muslim sahaja menggunakan demonstrasi menjadi hujjah atas larangan berdemonstrasi, maka tidak semua perkara yang datang dari orang yang bukan Islam adalah di tolak, bahkan ada perkara yang datang dari bukan islam, di terima dan dibenarkan diamalkan didalam Islam, tetapi keizinan tersebut hendaklah berdasarkan kepada ketiadaan percanggahannya dengan nas-nas yang qatii dan yang lebih jelas.

Antara dalil yang menyatakan tidak semua cara non muslim mesti di tolak adalah seperti berikut;

a. Sirah menjelaskan, ketika berlaku peperangan ahzab, Rasulullah SAW telah meminta pandangan dari kalangan sahabat supaya menyatakan pandangan-pandangan mereka. Lalu telah memberi pandangan oleh Salman Al-Farisi dengan menggali parit dengan alasan, taktik peperangan itu diamalkan oleh golongan Majusi (golongan yang menyembah Api) di Farsi ketika itu. Mendengar pandangan tersebut, Rasulullah menerimanya.

b. Di dalam sirah juga jelas menyatakan penerimaan Rasulullah SAW menjadikan golongan kuffar quraish yang ditawan dalam peperangan Badar, supaya menjadi guru-guru yang mengajar kepada anak-anak orang Islam di kala itu.

Oleh itu, jelas kepada kita bahawa Islam tidak melarang demonstrasi aman malah ianya termasuk diantara perkara-perkara yang HARUS.

Oleh kerana takutnya pihak Kerajaan akan himpunan BERSIH 2.0 pada kali ini, seperti biasa mereka menggunakan pihak polis untuk menakut-nakutkan rakyat yang akan hadir ke himpunan itu nanti. Ya, pihak polis dipergunakan oleh kerajaan untuk menyekat dan menghalang perhimpunan BERSIH pada kali ini. Dalam pemerhatian saya, yang membuatkan keadaan menjadi huru hara adalah pihak polis yang telah digunakan oleh kerajaan ini. Mereka penyebab berlakunya kekecohan lantaran menyembur air dan gas pemedih mata ke arah mereka-mereka yang berdemonstrasi dalam setiap demonstrasi. Sedangkan pada awalnya, demonstrasi itu berjalan secara aman sehinggalah pihak polis (pencacai kerajaan) ini menjadi punca kekalutan itu terjadi.

Adakah mereka (polis) melihat bahawa pendemo-pendemo aman ini sebagai musuh negara? Apakah latihan yang diberikan kepada mereka adalah semata-mata untuk menentang rakyat yang inginkan keadilan? Jadi di pihak manakah polis ini??? Bukankah tugas polis ini sepatutnya menjadi pelindung supaya rakyat berasa aman??? Atau tugas mereka sekarang sudah berubah menjadi pelindung Kerajaan supaya Kerajaan berasa aman??? Kalau macam itu, bagi saya lebih baik tiada polis. Mereka menangkap pencuri-pencuri jalanan tetapi mereka melindungi pencuri-pencuri harta rakyat.

Selain itu, saya berasa sangat pelik kerana yang bersungguh-sungguh sekarang ini yang ingin menentang Demonstrasi BERSIH kali ini ialah Ibrahim Ali, PERKASA. Wah, sungguh kuat insan ini mengalahkan Perdana Menteri sehingga terkeluar kenyataan : "Pada hari tersebut akan berlaku pertembungan. Saya akan lawan habis-habisan"(Kenyataan Ibrahim Ali). Selain itu, Perhimpunan BERSIH belum lagi dijalankan tetapi kecaman demi kecaman telah dilakukan oleh pelbagai pihak melalui saluran media kerajaan. Selain itu, Himpunan BERSIH belum lagi dimulakan tetapi Himpunan Anti-BERSIH yang juga diketuai oleh Ibrahim Ali yang "halal" dari sudut pandang kerajaan yang membantah Himpunan BERSIH daripada dijalankan telahpun diadakan. Hal ini nampak semacam menyokong aktiviti demonstrasi BERSIH 2.0 nanti. Mereka melarang orang ramai berdemonstrasi tapi mereka sendiri berdemonstrasi. Tidakkah tindakan itu nampak semacam tindakan yang "bodoh"???

Tak usah tunjuk "gedebe" wahai Ibrahim Ali. Kalau nak mengintai post Perdana Menteri pun buatlah kerja yang tidak menunjukkan keinginan anda kepada post itu. Tapi layakkah Ibrahim Ali ini menjadi PM??? Alamatnya tragedi 13 Mei akan berulang lah kalau ianya betul-betul berlaku...

Nah!!! Nampakkan betapa double standardnya pihak Polis dan Kerajaan dalam mengeluarkan permit untuk berdemonstrasi secara aman ini. Siapa yang sokong depa, maka diberi permit. Siap dijaga keselamatan mereka oleh pihak polis lagi. Tapi kalau yang membangkang mereka??? Lihat sahajalah semua perhimpunan aman yang dianjurkan PR. Pasti berakhir dengan semburan air dan gas pemedih mata.

Inilah wajah sebenar demokrasi di Malaysia. Bagi saya di Malaysia ini sebenarnya menggunakan sistem autokrasi yang berwajahkan demokrasi.

Ingatlah wahai pemimpin Malaysia, saya melihat bahawa jika benar yang hadir nanti mencecah ratusan ribu, maka anda semua patut berasa takut. Dan andainya anda wahai kerajaan melakukan sesuatu yang kurang bijak terhadap revolusi rakyat yang akan terjadi nanti, tidak mustahil akan berlaku revolusi yang lebih dahsyat daripada ini. Maka ambillah tindakan yang bijak dan wajar supaya rakyat kembali mempercayai kepimpinan anda.

Di kesempatan ini, saya ingin meminta maaf andai ada tulisan saya ini yang terkasar atau mungkin mengguris pembaca-pembaca atau sesiapa sahaja. Bukanlah niat saya untuk melakukan demikian melainkan ini hanyalah pandangan peribadi setelah dilakukan sedikit analisa.

Yang baik datangnya daripada Allah dan yang buruk itu didatangkan oleh Allah swt juga tetapi disandarkan atas kelemahan al-faqir yang dhoif lagi hina ini.

Wallahu'alam...

Jagalah Pandangan...


 Video yang telah diambil daripada seorang rakan. Dilakonkon juga oleh rakan-rakan seangkatan ana. Video yang agak menarik dalam isu menjaga pandangan di antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram. Sama-sama kita hayati video ini dan mesej yang ingin disampaikan.

Di bawah ini pula ana sampaikan satu artikel berkaitan menjaga pandangan melalui dalil-dalil al-Quran dan as-Sunnah di samping pandangan para ulama'. Moga-moga bermanfaat untuk perkongsian bersama.

Penulis: Ustadz Abul Fadhl Shobaruddin

Allah Subhanahu wa Ta’ala telah menciptakan manusia, maka tentunya Allah pun telah mengatur segala aspek kehidupan manusia, termasuk didalamnya bagaimana hukum yang berlaku bagi laki-laki dan wanita yang tidak semahram dalam memandang. Olehnya kita simak uraian dalil Al-Quran dan Sunnah tentang masalah ini, agar hati kita tenang dan dapat mengamalkannya sesuai dengan perintah agama. Adapun dalil dari Al-Qur`an:
Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman dalam surah An- Nuur: 31

وَقُلْ لِلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ

“Katakanlah kepada wanita yang beriman: “Hendaklah mereka menundukkan pandangannya“.

Ayat ini menunjukkan perintah Allah Subhanahu wa Ta’ala kepada wanita-wanita mu’minah untuk menundukkan pandangannya dari apa yang Allah Subhanahu wa Ta’ala telah haramkan, maka jangan mereka memandang kecuali apa yang Allah Subhanahu wa Ta’ala telah halalkan baginya.

Berkata Ibnu Katsir rahimahullah : “Kebanyakan para ulama menjadikan ayat ini sebagai dalil tentang haramnya wanita memandang laki-laki selain mahramnya apakah dengan syahwat atau tanpa syahwat“. (Tafsir Ibnu Katsir 3/345).

Berkata Imam Al-Qurthuby rahimahullah dalam menafsirkan ayat ini : “Allah Subhanahu wa Ta’ala memulai dengan perintah menundukkan pandangan sebelum perintah menjaga kemaluan karena pandangan adalah pancaran hati. Dan Allah Subhanahu wa Ta’ala memerintahkan wanita-wanita mu’minah untuk menundukkan pandangannya dari hal-hal yang tidak halal. Oleh karena itu tidak halal bagi wanita-wanita mu’minah untuk memandang laki-laki selain mahramnya”. (Tafsir Al-Jami’ li Ahkam Al-Qur’an 2/227).

Berkata Imam Asy-Syaukany rahimahullah : “Ayat ini menunjukkan haramnya bagi wanita memandang kepada selain mahramnya”. (Tafsir Fathul Qodir 4/32).

Berkata Muhammad Amin Asy-Syinqithy rahimahullah : “Ayat ini menjelaskan kepada kita bahwa yang menjadikan mata itu berdosa karena memandang hal-hal yang dilarang berdasarkan firman Allah Subhanahu wa Ta’ala dalam surah Ghofir ayat 19 :

يَعْلَمُ خَائِنَةَ الْأَعْيُنِ وَمَا تُخْفِي الصُّدُوْرِ

Dia mengetahui khianatnya (pandangan) mata dan apa yang disembunyikan oleh hati“.

Ini menunjukkan ancaman bagi yang menghianati matanya dengan memandang hal-hal yang dilarang”.
Al-Imam Al-Bukhary rahimahullah berkata : “Makna dari ayat (An-Nuur : 31) adalah memandang hal yang dilarang karena hal itu merupakan pengkhianatan mata dalam memandang”. (Adhwa` Al-Bayan 9/190).

Dalil-dalil dari Sunnah :

@ Dari Abi Sa’id Al-Khudry radhiyallahu ‘anhu riwayat Bukhary-Muslim, Rasulullah shollallahu ‘alaihi wa ‘alahi wasallam bersabda :

إِيَّاكُمْ وَالْجُلُوْسَ فِي الطُّرُقَاتِ قَالُوْا يَا رَسُوْلَ اللهِ مَا لَنَا بُدٌّ مِنْ مَجَالِسِنَا نَتَحَدَّثُ فِيْهَا قَالَ رَسُوْلُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَعَلَى آلِهِ وَسَلَّمَ فَإِذَا أَبَيْتُمْ إِلاَّ الْمَجْلِسَ فَأَعْطُوْا الطَّرِيْقَ حَقَّهُ قَالُوْا وَمَا حَقُّهُ قَالَ غَضُّ الْبَصَرِ وَكَفُّ الْأَذَى وَرَدُّ السَّلاَمِ وَالْأَمْرُ بِالْمَعْرُوْفِ وَالنَّهْيُ عَنِ الْمُنْكَرِ

“Hati-hatilah kalian dari duduk di jalan-jalan, mereka bertanya : “Wahai Rasulullah, apakah ada apa-apanya (bahayanya) dari majlis-majlis yang kami berbicara didalamnya ?, Rasulullah shollallahu ‘alaihi wa ‘alahi wasallam menjawab : “Apabila kalian tidak mau kecuali harus bermajlis maka berikanlah bagi jalanan haknya”, mereka bertanya : “Dan apa haknya jalanan itu ?”, Rasulullah menjawab : “Menundukkan pandangan, menahan diri dari mengganggu, menjawab salam dan amar ma’ruf nahi mungkar”.

Berkata Al-Hafizh Ibnu Hajar dalam Fathul Bary (11/11) : “Dalam hadits ini terdapat petunjuk bahwa Rasulullah shollallahu ‘alaihi wa ‘alahi wasallam melarang duduk di jalan, hal ini untuk menjaga timbulnya penyakit hati dan fitnah dari memandang laki-laki atauipun wanita selain mahramnya”.

Berkata Syamsuddin Al-‘Azhim Al-Abady sebagaimana dalam ‘Aunul Ma’bud (13/168) : “ghodhdhul bashor (menundukkan pandangan) yaitu menahan pandangan dari melihat yang diharamkan”.

@ Dari Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu riwayat Bukhary-Muslim, Rasulullah shollallahu ‘alaihi wa ‘alahi wasallam menegaskan :

إِنَّ اللهَ كَتَبَ عَلَى ابْنِ آدَمَ نَصِيْبَهُ مِنَ الزَّنَى مُدْرِكٌ ذَلِكَ لاَ مَحَالَةَ فَالْعَيْنَانِ زَنَاهُمَا النَّظَرُ وَالْأُذَنَانِ زِنَاهُمَا الْإِسْتِمَاعُ وَاللِّسَانُ زِنَاهُ الْكَلاَمُ وَالْيَدُ زِنَاهَا الْبَطْشُ وَالرِّجْلُ زِنَاهَا الْخُطَا وَالْقَلْبُ يَهْوَى وَيَتَمَنَّى وَيُصَدِّقُ ذَلِكَ الْفَرْجُ وَيُكَذِّبُهُ

“Sesungguhnya Allah telah menetapkan bagi setiap anak Adam bagiannya dari zina, ia mengalami hal tersebut secara pasti. Kedua mata zinanya adalah memandang, kedua telinga zinanya adalah mendengar, lisan zinanya adalah berbicara, tangan zinanya adalah memegang dan kaki zinanya adalah berjalan dan hati berhasrat dan berangan-angan dan hal tersebut dibenarkan oleh kemaluan atau didustakannya”.

Imam Bukhary dalam menjelaskan hadits ini menyatakan bahwa selain kemaluan, anggota badan lainnya dapat berzina, sebagaimana beliau sebutkan dalam sebuah bab bahwa selain kemaluan, anggota badan lainnya dapat berzina.

Dan Al-Hafizh Ibnu Hajar telah menukil dari Ibnu Baththol, beliau berkata bahwa : “mata, mulut dan hati dinyatakan berzina karena asal sesungguhnya dari zina kemaluan itu adalah memandang kepada hal-hal yang haram”. (Fathul Bary 11/26).

Maka dari pernyataan ini menunjukkan bahwa hukum memandang kepada selain mahram adalah haram karena memandang adalah wasilah (jalan) yang mengantar kita untuk berbuat zina kemaluan yang mana hal itu termasuk dosa besar.

@ Dari Sahl bin Sa’ad radhiyallahu ‘anhuma, ia berkata :
يَتَحَقَّقُ رَجُلٌ مِنْ جُحْرٍ فِيْ حُجَرِ النَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَعَلَى آلِهِ وَسَلَّمَ وَمَعَ النَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَعَلَى آلِهِ وَسَلَّمَ مدري يحك به رأسه فقال لو أعلم أنك تنظر لطعنت به في عينك إنما جعل الاستئذان من أجل البصر

“Seseorang dari satu celah mengamati kamar-kamar Nabi shollallahu ‘alaihi wa ‘alahi wasallam dan pada Rasulullah shollallahu ‘alaihi wa ‘alahi wasallam ada sisir yang beliau menggaruk kepalanya, maka beliau berkata : “Sekiranya saya tahu engkau memandang (kekamarku) maka akan kutusukkan sisir ini ke matamu, sesungguhnya diberlakukannya meminta izin itu karena alasan pandangan”. (HR. Bukhary-Muslim).

Al-Hafizh Ibnu Hajar berkata : “Hadits ini menunjukkan disyari’atkannya meminta izin disebabkan karena hal memandang dan adapun larangan memandang ke dalam rumah orang tanpa memberitahu pemiliknya karena dikhawatirkan ia akan melihat hal-hal yang haram”. (Fathul Bary : 11/221).

@ Dari Jarir bin ‘Abdillah radhiyallahu ‘anhu :
سَأَلْتُ رَسُوْلَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَعَلَى آلِهِ وَسَلَّمَ عَنْ نَظَرِ الْفُجَاءَةِ فَأَمَرَنِيْ أَنْ أَصْرِفَ بَصَرِيْ

“Aku bertanya kepada Rasulullah shollallahu ‘alaihi wa ‘alahi wasallam tentang memandang secara tiba-tiba, maka Rasulullah shollallahu ‘alaihi wa ‘alahi wasallam memberi perintah kepadaku : “Palingkanlah pandanganmu“. (HR. Muslim).

Syeikh Salim Al-Hilaly hafizhohullah berkata : “Hadits ini menjelaskan bahwa tidak ada dosa pandangan kepada selain mahram secara tiba-tiba (tidak disengaja) akan tetapi wajib untuk memalingkan pandangan berikutnya, karena hal itu sudah merupakan dosa”. (Bahjatun Nadzirin 3/146).

Imam An-Nawawy mengatakan : “Pandangan kepada selain mahram secara tiba-tiba tanpa maksud tertentu pada pandangan pertama maka tak ada dosa. Adapun selain itu, bila ia meneruskan pandangannya maka hal itu sudah terhitung sebagai dosa”. (Syarh Shohih Muslim 4/197).

Hukum Memandang Selain Mahram menurut Pendapat Para Ulama

Dari uraian dalil Al-Qur`an dan Sunnah di atas menunjukkan bahwa hukum memandang kepada selain mahram adalah haram. Dan tidak terjadi khilaf di antara para ulama akan hal itu.
Al-Imam An-Nawawy telah menukil kesepakatan para ‘ulama tentang haramnya memandang kepada selain mahram dengan syahwat. (Syarh Shohih Muslim oleh An-Nawawy 6/262).

Adapun khusus wanita bila memandang dengan tanpa syahwat maka terjadi perselisihan pendapat, sebagaimana yang disebutkan oleh Ibnu Katsir dalam Tafsirnya, bahwa : “Kebanyakan para ulama menyatakan haram bagi wanita memandang selain mahramnya baik dengan syahwat ataupun tanpa syahwat dan sebagian lagi dari mereka menyatakan bahwa haram wanita memandang dengan syahwat, adapun tanpa syahwat maka hal itu boleh. (Tafsir Ibnu Katsir 3/354).

Adapun dalil pendapat Jumhur ulama yang menyatakan haram memandang secara mutlak adalah :
# Surah An-Nuur :31, Allah ‘Azza wa Jalla berfirman :
وَقُلْ لِلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ

“Katakanlah kepada wanita yang beriman: “Hendaklah mereka menundukkan pandangannya”.

Ibnu Katsir menafsirkan ayat ini bahwa ayat ini merupakan dalil akan haramnya wanita memandang kepada selain mahram. (Tafsir Ibnu Katsir 3/345).

Dan berkata Muhammad Ibnu Yusuf Al-Andalusy dalam Tafsirnya (Tafsirul Bahrul Muhit : 6/411) dan Imam Asy-Syaukany (Fathul Qodir : 4/32) : “Bahwa surah An-Nuur ayat 31 ini sebagai taukid (penguat) ayat sebelumnya yaitu An-Nur ayat 30, bahwa hukum laki-laki memandang kepada selain mahram adalah haram secara mutlak maka begitupun hukum wanita memandang kepada selain mahram adalah haram secara mutlak pula”.

#Dan hadits Ummu Salamah :
كُنْتُ مَعَ رَسُوْلِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَعَلَى آلِهِ وَسَلَّمَ وَعِنْدَهُ مَيْمُوْنَةُ فَأَقْبَلَ ابْنُ أُمِّ مَكْتُوْمٍ وَذَلِكَ بَعْدَ أَنْ أُمِرْنَا بِالْحِجَابِ فَقَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَعَلَى آلِهِ وَسَلَّمَ احْتَجِبَا مِنْهُ فَقُلْنَا يَا رَسُوْلَ اللهِ أَلَيْسَ أَعْمَى لاَ يُبْصِرُنَا وَلاَ يَعْرِفُنَا فَقَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَعَلَى آلِهِ وَسَلَّمَ أَفَعُمْيَاوَانِ أَنْتُمَا أَلَسْتُمَا تُبْصِرَانِهِ

“Pernah aku bersama Rasulullah shollallahu ‘alaihi wa ‘alahi wasallam dan Maimunah ada disisinya, maka datanglah Ibnu Ummi Maktum dan pada saat itu kami telah diperintah untuk berhijab, maka Rasulullah shollallahu ‘alaihi wa ‘alahi wasallam berkata : “Berhijablah kalian darinya”, maka kami mengatakan : “Bukankah Ibnu Ummi Maktum buta, tidak melihat dan tidak mengenal kami ?”, maka Nabi shollallahu ‘alaihi wa ‘alahi wasallam berkata : “Apakah kalian berdua buta ?, bukankah kalian berdua dapat melihatnya ?”.
HR. Abu Daud no. 4112, At-Tirmidzy no. 2778, An-Nasa`i dalam Al-Kubro no. 9241, Ahmad 6/296, Abu Ya’la dalam Musnadnya no. 6922, Ibnu Hibban sebagaimana Al-Ihsan no. 5575-5576, Al-Baihaqy 7/91, Ath-Thobarany 23/no. 678, Ibnu Sa’d dalam Ath-Thobaqot 8/175,178, Al-Khotib Al-Baghdady dalam Tarikhnya 3/17-18, 8/338 dan Ibnu ‘Abdil Barr dalam At-Tamhid 19/155

Tapi hadits ini ada kelemahan didalamnya yaitu seorang rawi yang bernama Nabhan maula Ummu Salamah dan ia ini adalah seorang rawi yang majhul. Karena itu hadits ini dilemahkan oleh syeikh Al-Albany dalam Al-Irwa` no. 1806.

Imam An- Nawawi berkata : ada dua pendapat dalam masalah hukum wanita memandang tanpa dengan syawat, dan yang rojih dalam masalah ini adalah haram, berdasarkan dalil Surah An-Nuur : 31. dan dalil yang paling kuat dalam masalah ini adalah hadits Ummi Salamah dan beliau berkata bahwa haditsnya hasan.
(Lihat Syarah Muslim oleh An-Nawawi 6/262)

Adapun dalil yang digunakan oleh orang-orang yang membolehkan wanita memandang kepada selain mahram tanpa syahwat adalah hadits Aisyah radhyiallahu ‘anha :
رَأَيْتُ رَسُوْلَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَعَلَى آلِهِ وَسَلَّمَ يَقُوْمُ عَلَى بَابِ حُجْرَتِيْ وَالْحَبَشَةُ يَلْعَبُوْنَ بِحِرَابِهِمْ فِيْ مَسْجِدِ رَسُوْلِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَعَلَى آلِهِ وَسَلَّمَ يَسْتُرُنِيْ بِرِدَائِهِ لِكَيْ أَنْظُرُ إِلَى لَعْبِهِمْ

“Aku melihat Rasullullah Shollallahu shollallahu ‘alaihi wa ‘alahi wasallam di pintu kamarku dan orang-orang Habasyah bermain dalam masjid Rasullullah shollallahu ‘alaihi wa ‘alahi wasallam, (beliau) menghijabiku dengan rida`nya supaya aku dapat melihat permainan mereka”. (HR. Bukhary-Muslim).

Akan tetapi tidak ada pendalilan (alasan) bagi mereka dalam hadits ini untuk membolehkan memandang kepada laki-laki yang bukan mahram tanpa syahwat. Dan penjelasan hal tersebut sebagai berikut :

Berkata Imam An-Nawawy (Syarh Muslim 6/262) : “Adapun hadits yang menceritakan tentang ‘Aisyah radhiyallahu ‘anha melihat orang-orang Habasyah bermain dalam masjid memiliki beberapa kemungkinan, antara lain saat itu ‘Aisyah radhiyallahu ‘anha belum mencapai masa baligh”.

Berkata Al-Hafizh Ibnu Hajar (Al-Fath 2/445) : “Dalam hadits ‘Aisyah tersebut kemungkinan saat itu ‘Aisyah radhiyallahu ‘anha hanya bermaksud melihat permainan mereka bukan wajah dan badannya dan bila ‘Aisyah radhiyallahu ‘anha sampai melihat mereka maka hal itu terjadi secara tiba-tiba dan tentunya ‘Aisyah radhiyallahu ‘anha akan memalingkan pandangannya setelah itu”.

Kemungkinan lainnya ‘Aisyah radhiyallahu ‘anha melihat orang-orang Habasyah bermain dalam mesjid dari jarak jauh karena dalam hadits itu diceritakan bahwa ‘Aisyah berada dalam kamarnya sedangkan orang-orang Habasyah bermain dalam masjid. Wallahu A’lam.

Syubhat yang Terjadi Sekitar Hukum Memandang

1. Tentang boleh atau tidaknya jika hal yang dipandang itu di dalam televisi, majallah atau koran.
Maka dijawab bahwa tidak ada perbedaan melihat di televisi, majallah dan lain-lain, karena ayat dan hadits-hadits yang kita sebutkan sebelumnya secara umum memerintahkan untuk menundukkan pandangan (Lajnah Fatawa oleh Syeikh Ibnu Bazz).

2. Pandangan pertama adalah rahmat.

Hal ini tidak betul, sebab dalam hadits Jarir yang telah lalu diceritakan ketika Rasulullah shollallahu ‘alaihi wa ‘alahi wasallam ditanya tentang memandang secara tiba-tiba (tidak disengaja) yang terjadi pada awal kali memandang, maka Rasulullah shollallahu ‘alaihi wa ‘alahi wasallam memerintahkan untuk memalingkan pandangan itu. Maka tentunya memandang dengan sengaja adalah dosa walaupun terjadi pada awal kali memandang.

3. Melihat ciptaan Allah adalah ibadah.

Ibnu Taymiyah berkata : “Siapa yang berkata bahwa melihat kepada ciptaan Allah adalah ibadah termasuk melihat kepada yang haram (yang bukan mahramnya), ini berarti dia telah menyatakan bahwa perbuatan keji itu adalah ibadah. Ini adalah perkataan kufur dan murtad sebagaimana ayat :
قُلْ إِنَّ اللَّهَ لاَ يَأْمُرُ بِالْفَحْشَاءِ أَتَقُولُونَ عَلَى اللَّهِ مَا لاَ تَعْلَمُونَ

“Katakanlah: “Sesungguhnya Allah tidak menyuruh (mengerjakan) perbuatan yang keji.” Mengapa kamu mengada-adakan perkataan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui?”. (Q.S.Al-A’raf : 28)

Catatan

Tidak bolehnya melihat kepada perempuan yang bukan mahram ini berlaku umum kecuali kalau seseorang ingin meminang maka boleh ia melihat kepada pinangannya dalam batas-batas yang diperbolehkan oleh syari’at sebatas keperluan sebagaimana yang dijelaskan dalam dalil-dalil yang sangat banyak. Wallahu A’lam.