Semaikan Kecintaan Kepada Allah

Wednesday, January 2, 2013

Gelagat ketika memperolehi result peperiksaan??



بسم الله
والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وصحبه ومن والاه
أما بعد

السلام عليكم ورحمة اللهِ وبركاته

20 Safar 1434 bersamaan 2 Januari 2013


Alhamdulillah.. Bersyukur kehadrat Allah swt atas limpah dan kurnianya masih lagi kita hidup di atas dunia ini dan dapat melangkah ke tahun baru. Bersyukur juga atas limpah dan karunia daripada Allah swt masih lagi kita dapat mengecapi dua nimat terbesar iaitu nikmat iman dan Islam. Tidak lupa. Selawat dan salam kepada junjungan besar kita baginda Rasulullah saw kerana atas usaha gigih Baginda dan para sahabatlah baru kita dapat mengecapi nikmat berada di dalam Islam. Selamat tahun baru, selamat memasuki alam persekolahan dan selamat menduduki peperiksaan kepada semua sahabat yang dikasihi.

Baiklah.. Walaupun masih dalam musim peperiksaan tapi saya nak berkongsi pasal gelagat kita selepas memperoleh result exam pada penulisan kali ini.

Gelagat apabila lulus dengan cemerlang.

Si A : Wah!! Powernye ko dapat A dalam subjek ni.. Susah kot nak score subjek ni.
Si B : Tengok orang la.. Aku study 4 jam sehari bla bla bla.. Aku fokus dalam kelas bla bla bla... =D

Gelagat apabila gagal dengan cemerlang...

Si A : Ko fail ke exam yang lepas??
Si B : Ha ah... Fail... Nak buat mcm mana Allah dh bagi setakat tu je... Dah takdir nak fail maka fail lah.. :'(

~Amboi3!! Bila lulus dengan cemerlang rasa bangga diri, anggap mcm sbb lulus tu kerana usaha sendiri.. Tapi bila fail nak salahkan takdir plak.. Nak salahkan Allah lah tu...

Tapi jarang sekali kita melihat gelagat seperti ini...

Gelagat ketika lulus dengan cemerlang.

Si A : Pandainya ko dapat score A subjek ni.
Si B : Alhamdulillah haza min fadhli rabbik. Semua nikmat ni datangnya dari rahmat Allah... Aku cuma mampu berusaha tapi untuk lulus ni dan score A ni adalah pemberian daripada Allah...^_^

Dan bila fail...

Si A : Ko fail ke subjek ni?
Si B : Ha ah.. Fail... Nak buat mcm mana usaha aku masih belum cukup...

~Haa... mcm ni baru betul.. Allah swt berfirman :

مَا أَصَابَكَ مِنْ حَسَنَةٍ فَمِنَ اللَّهِ وَمَا أَصَابَكَ مِنْ سَيِّئَةٍ فَمِنْ نَفْسِكَ

Maksudnya : Apa saja nikmat yang kamu peroleh adalah dari Allah, dan apa saja bencana yang menimpamu, Maka dari (kesalahan) dirimu sendiri. 
(An-Nisa' : 79)

Kepada sahabat-sahabat semua semoga berjaya dalam exam yang akan dilalui. Tapi ingatlah dalam kita exam jangan kita lupa untuk menjaga hak2 Allah swt yang telah dituntut ke atas diri kita.. Moga2 keberkatan ada di situ..

احفظ الله يحفظك ، احفظ الله تجده تجاهك

Betulkan yang biasa dan biasakan yang betul...
Wallahua'lam bis shawab...

Perkukuhkan Iman, Perbanyakkan Ibadah dan Perbaiki Akhlak.
Usrah Tunjang Kekuatan Tarbiyyah,
Tarbiyyah Tunjang Kekuatan Jemaah.

Disediakan oleh :
Muhammad Zulhilmi b. Mohd Razali
Universiti Islam Antarabangsa Malaysia
Kampus Kuantan.

No comments:

Post a Comment